Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elena Udrea, urmărită penal în dosarul Gala Bute

Elena Udrea condamnata definitiv inchisoare.jpg

Verdict definitiv în dosarul Gala Bute: Elena Udrea, şase ani după gratii
Verdict definitiv în dosarul Gala Bute: Elena Udrea, şase ani după gratii
Sursa imaginii: 
RFI România / arhivă

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul "Gala Bute", în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie. În acelaşi dosar, procurorii DNA au făcut azi 18 percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de implicare, între care şi Rudel Obreja.

DNA spune că face cercetări care vizează săvârșirea unor infracțiuni de corupţie legate de procedurile de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene. Percheziţii au avut loc în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane. Între cei vizaţi se numără şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja. Deja în dosarul "Gala Bute" s-a dispus trimiterea în judecată a a lui Obreja.

Acum însă, procurorii DNA cercetează noi infracţiuni de corupţie care vizează foşti angajaţi ai Ministerului Dezvoltării din perioada în care instituţia a fost condusă de Elena Udrea pentru care s-a cerut în parlament aviz pentru începerea urmăririi penale. Anchetatorii suspectează că fondurile Ministerului Dezvoltării ar fi fost fraudate în perioada mandatului Elenei Udrea, pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja şi pentru ca acesta să obţină un credit de la BRD. De asemenea, "soluția de neurmărire penală cu privire la Ariton Ion și la reprezentanții companiilor naționale care au sponsorizat Federația Română de Box” a fost anulată şi acum procurorii DNA au decis continuarea urmăririi penale şi împotriva fostului ministru al economiei suspectat că, folosindu-și autoritatea derivată din funcție, i-a determinat pe directorii celor 10 companii naționale să încheie contracte de sponsorizare cu Federaţia.

Vă reamintim, dosarul vizează modul în care s-a organizat Gala de box profesionist "Campion pentru România" de către firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy. Gala a avut loc pe 9 iulie 2011, la Romexpo. Departamentul de Luptă Antifraudă a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei.