Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parțiale franceze: cum vor înclina balanța alegătorii UMP?

vot_francez.jpg

Conservatorii francezi divizați din nou în atitudinea față de extrema dreaptă

Duminică a avut loc în estul Franței, în departamentul Doubs, o alegere legislativă parțială. În urma primului tur s-au calificat în finală candidata Frontului Național – partidul extremei drepte – și reprezentantul socialiștilor. Al treilea sosit – care tradițional este eliminate din finală – era candidatul conservatorilor din UMP. Un partid care și-a dat răgaz până marți să decidă dacă dă sau nu consemn de vot alegătorilor. Cu riscul deci de a provoca alegerea unui al treilea reprezentant al extremei drepte în parlamentul de la Paris. Care este însă dilema dreptei tradiționale și ce reacții a provocat această ezitare?

UMP, partidul conservator, cel mai important din opozitia de la Paris, și-a dat răgaz 48 de ore ca să decidă dacă dă sau nu consemn de vot alegătorilor din a patra circumscripție a departamentului Doubs. Cu alte cuvinte dacă îi va îndemna pe alegători să voteze cu socialistul pentru a bara calea extremistului de dreapta – strategie zisă a « frontului republican » - sau nu va da niciun consemn de vot cu riscul de a vedea astfel un nou deputat al Frontului Național pe băncile parlamentului.

Alegerea pe care trebuie s-o facă partidul lui Nicolas Sarkozy este una eminamente politică. Chiar dacă biroul politic al mișcării își va anunța decizia ofcial abia marți, surse citate de ziarul Le Monde și radioul Europe 1 afirmă că ex-președintele a hotărât deja ce se va anunța și anume că nu va lua nicio poziție, adică nu se va ralia așa-zisului « front republican ». În sine Sarkozy este astfel coerent cu el însuși. Această strategie botezată în franceză « ni-ni » adică « nici cu unii, nici cu ceilalți », în speță nici cu socialștii, nici cu frontiștii, a aplicat-o din 2011 încoace, mai întâi el și apoi succesorul său în fruntea UMP, Jean-François Copé.

Cum notează mai mulți analiști, Sarkozy nu are în fapt de ales decât între două rele. Dacă le spune alegătorilor săi să voteze cu socialistul – adică cu un reprezentant al partidului lui François Hollande – ca să bareze calea Frontului Național, atunci nu va face decât să alimenteze discursul FN-ului care dintotdeauna denunță alianța « UMPS » adică a dreptei cu stânga. Dacă în schimb partidul lui Sarkozy își lasă alegătorii să facă ce vor – ceeace aparent se va întâmpla – atunci riscul este de a se vedea acuzat că favorizeazà ascensiunea unui nou deputat frontist. Cum era de așteptat, majoritatea socialistă de la Paris și guvernul francez au realizat deîndată dilema în care se află UMP și Nicolas Sarkozy și au făcut presiune pentru a-i face să cheme la un front republican. Cu un argument valabil, acela că socialiștii, de fiecare dată când au ieșit pe locul trei și în finală era un frontist, și-au chemat alegătorii să taie calea extremistului de dreapta adică să voteze cu candidatul conservator.

Într-un lung editorial intitulat « Un avertisment pentru toți republicanii » ziarul Le Monde e de părere că « socialiștii au înregistrat duminică o surpriză. Dejucând toate pronosticurile, candidatul lor a ajuns în finală. Asta nu înseamnă că a și câștigat alegerea » avertizează comentatorul. Ca să câștige are nevoie și de niște voturi de la dreapta. Candidatul acesteia a fost eliminat, « lucru care reprezintă un revers pentru Sarkozy care are dificultăți în a-și salva partidul la conducerea căruia a ajuns deja de câteva luni. Decizia de a aplica strategia « ni-ni » va provoca noi tensiuni la UMP » e de părere Le Monde. « Uniunea națională care se instaurase după atentatele din 7, 8 și 9 ianuarie a murit demult. Frontul Național, cu mari șanse de a câștiga până la urmă în Doubs și de a avea deci un al treilea deputat, își confirmă înrădăcinarea în peisajul politic francez. În ajunul alegerilor departamentale din martie acest lucru reprezintă un avertisment serios pentru toți republicanii » conchide ziarul de seară.