
Politică
Foşti miniştri şi oameni de afaceri, cercetaţi în trei dosare de corupție
bute_udrea_si_obreja.jpg

Cazul momentului este Gala Bute. În acest dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut încă de luni aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi a senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, ambii fiind suspectaţi de fapte de corupţie.
În plus, procurorii DNA i-au retinut şi urmează să ceară arestarea lui Rudel Obreja (fost presedinte al Federatiei Romane de Box) şi a lui Cornel Resmeriţă (primarul orasului hunedorean Lupeni). De asemenea DNA va cere arestarea la domiciliu a lui Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului) si a lui Gheoghe Nastasia (fost secretar de stat in acelaşi minister). Cei doi ar fi colaborat cu organele de anchetă şi ar fi oferit informaţii preţioase privind finanţarea Galei Bute, în care fostul campion mondial, Lucian Bute, a luptat, în iulie 2011, la Bucureşti.
Dar ce s-a întâmplat, concret, în acest caz? Redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan, afirmă, la RFI, că Gala Bute a fost sponsorizată – în premieră europeană, spune jurnalistul – cu bani publici. Şi nu puţini: aproape două milioane şi jumatate de euro.
„Niciodată, în Europa, cu excepţia României, o gală de box nu a fost finanţată din bani publici sau bani europeni. 2,4 milioane de euro au plecat din companiile naţionale subordonate ministerelor conduse de Ariton şi Udrea către această gală. Au încercat să aprobe fondurile europene ducând documente false. Ele au fost refuzate în urma controalelor procurilor anti-fraudă. Din momentul acela, totul s-a blocat, banii europeni nu au mai venit şi, practic, am plătit din banii României”, explică ziaristul Cătălin Tolontan.
Aşadar, în acest dosar, foştii miniştri Ariton şi Udrea sunt suspectaţi că au intervenit în mod ilegal pentru finanţarea din bani publici a acestei gale. De partea sa, Elena Udrea afirmă că este nevinovată şi, mai mult, că ar fi victima unei campanii duse împotriva sa de actualul director interimar al SRI Florian Coldea, împotriva căruia, de altfel, fostul ministru a depus un denunţ la DNA, în timp ce Ion Ariton, audiat în comisia juridică a Senatului, a declarat presei că le-a solicitat colegilor să înainteze cât mai repede avizul solicitat de procurori, pentru vot în plen.
Romgaz-Interagro şi Mediafax Group sunt obiectul investigaţiilor în alte două dosare intrumentate în aceste zile de procurori.
În dosarul Romgaz-Interagro, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost adus, marţi, din arest la sediul DIICOT, pentru a fi audiat în acest caz în care este suspectat de abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Videanu este deja arestat într-un alt dosar, în care a fost, de asemenea, arestată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica.
În acelaşi dosar Romgaz-Interagro, şi omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat. El este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.
De asemenea, DIICOT a cerut din nou aviz, marţi, de la Senat şi, respectiv, preşedintele Klaus Iohannis, pentru urmărirea penală a foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în acelaşi dosar Romgaz-Interagro.
Cu toţii ar fi conspirat pentru sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi ar fi utilizat Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculae, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.
În dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group, omul de afaceri Adrian Sârbu, reţinut luni seară de Polţie pentru 24 de ore, a fost adus, marţi, la Parchetul General, pentru a fi audiat.
El este acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare.