Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Paleologu: Traian Băsescu n-a avut mână bună în privinţa persoanelor pe care le-a susţinut

Deputatul Theodor Paleologu spune la RFI că este "şocat" să vadă "nişte dedesubturi" pe care nu le bănuia, referitor la anchetarea unor foşti colegi de-ai săi. El declară pe de altă parte că i se pare "ciudat că Elena Udrea a avut curajul să se prezinte la alegerile prezidenţiale, ştiind că are unele probleme în aşteptare". Parlamentarul mai crede că Traian Băsescu "n-a avut mână bună în privinţa persoanelor pe care le-a susţinut".

Cum priveşte Theodor Paleologu avalanşa de reţineri, arestări şi anchete din ultima perioadă? "Vă spun drept că unele dintre cazurile astea nici nu mai reuşesc să le înţeleg. Cum spunea cu modestie David Hume într-un text de-al lui, "It's too difficult for me", uneori e prea complicat, nu pricep, pe mine nu mă duce mintea la combinaţii (...). Trebuie să aşteptăm ca justiţia să-şi facă treaba, să se clarifice nişte lucruri, prezumţia de nevinovăţie este un principiu important", consideră deputatul.

El se declară însă "şocat" să afle anumite lucruri: "Trebuie să vă spun pe de altă parte că desigur sunt şocat să aflu nişte lucruri, să văd nişte dedesubturi pe care nu le bănuiam. De exemplu, toate lucrurile legate de mărturisirile lui Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, pe mine mă cam şochează, pentru că încep să înţeleg cumva de ce în decembrie 2009, PDL-ul l-a preferat pe el mie, pentru că era o situaţie în care UDMR-ul cerea trei ministere şi se ajunsese, după lungi negocieri, la alternativa Ministerul Comunicaţiilor sau Ministerul Culturii şi PDL-ul a preferat să dea Ministerul Culturii UDMR-ului şi acum înţeleg mai bine de ce. Vă spun drept, de aceea sunt şi şocat de toate lucrurile astea, fără îndoială".

Întrebat cum vede anchetarea Elenei Udrea, Theodor Paleologu a răspuns: "Mi se pare ciudat, totuşi, că a avut curajul să se prezinte la alegerile prezidenţiale, ştiind că are aceste probleme în aşteptare cel puţin".

Întrebat dacă crede că aici se încheie viaţa politică a Elenei Udrea, deputatul a replicat: "Nu-mi dau seama, dar nu pare a fi într-o situaţie prea strălucită".

 

"Traian Băsescu n-a avut încredere în cine trebuia"

 

Întrebat dacă "idila" dintre fostul preşedinte, Traian Băsescu şi PMP s-a încheiat odată cu anchetarea Elenei Udrea, Theodor Paleologu a răspuns: "Păi, cred că deja nu prea mai e mare idilă, nu? Din păcate, n-a avut mână bună în privinţa persoanelor pe care le-a susţinut şi eşecul PMP este parţial şi un efect al acestor alegeri greşite de oameni. N-a avut încredere în oameni în care trebuia să aibă încredere şi a avut încredere în oameni în care nu prea trebuia să aibă încredere. Dar după zece ani sau chiar mai mulţi ani de putere, pentru că Traian Băsescu e în funcţii importante din '96 până acum, se mai toceşte simţul realităţii şi se ajunge să nu-ţi mai dai seama bine în cine trebuie să ai încredere şi în cine nu trebuie să ai încredere".

 
Theodor Paleologu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre cazurile de corupţie