Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R.Moldova, în așteptarea unui Guvern

poza_consultari.jpg

R.Moldova, în așteptarea unui Guvern

După discuțiile purtate cu reprezentanții societății civile, patronate și sindicate pe marginea viitorului program de guvernare, premierul desemnat, Iurie Leancă s-a întâlnit cu reprezentanții Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu pentru a-i determina să-și dea votul pentru viitorul Executiv. Leancă urmează să discute, joi, și cu deputații comuniști, care însă nu-l vor în funcția de premier. Între timp, președintele României, Klaus Iohhanis a avut o întrevedere, miercuri, cu ambasadorul moldovean la București, Iurie Reniță. Iohhanis și-a exprimat speranța ca în R.Moldova va fi constituită o alianță pro-europeană, formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal. Amintim că, liberal-democrații și democrații au decis să formeze Alianța politică pentru Moldova Europeană, fără Partidul Liberal, formațiune condusă de Mihai Ghimpu.

Așadar, Iurie Leancă, candidatul desemnat de președintele moldovean, Nicolae Timofti mai are la dispoziție câteva zile până urmează să obțină votul de încredere din partea deputaților moldoveni pentru a fi investit în funcție.

”Există șanse pentru ca R.Moldova să fie guvernată de trei partide pro-europene”, a declarat premierul desemnat, Iurie Leancă după întrevederea de miercuri, cu membrii Partidului Liberal. Prim-ministru în exercițiu s-a arătat mulțumit de faptul că la întâlnirea cu liberalii, în majoritatea cazurilor ”au fost găsite abordări sau identice sau apropiate, ceea ce arată că există șansa pentru a guverna țara împreună”. ”Am dorit și eu să fie deja o coaliție din cele trei partide. Teoretic, nimic nu este imposibil. Trebuie să analizăm diferite scenarii. Eventual unul ar fi un vot pentru un guvern minoritar și după ziua de marți, să depunem eforturi pentru a crea această alianță. Am discutat mai multe probleme care există în țară, provocări, obiective. A fost prima discuție, dar sunt suficiente zile ca să continuăm dialogul și sper ca până la urmă să putem găsi un numitor comun”, susține premierul desemnat.

Mihai Ghipu: ”Votăm Guvernul, doar dacă facem parte din el”

La rândul său, Mihai Ghimpu, liderul liberal a calificat discuțiile purtate cu Leancă  bune și interesante. Liberalii reiterează faptul că nu este vorba de Guvernul Leancă, ci Guvernul PLDM, PD și PCRM. Și aici este problema, susține Ghimpu. ”Noi ne dorim să avem această discuție și cu colegii din Partidul Liberal Democrat și din Partidul Democrat. Votăm Guvernul doar dacă facem parte din el. Cred că varianta cea mai bună este să ne așezăm la masă și să conștientizăm cu toții că Guvernul format are nevoie de sprijinul politic al partidelor care s-au declarat pro-europene și reformatoare”. Potrivit lui Ghimpu, nu poți să te apuci de reforme, neavând o majoritate parlamentară în spate care îți asigură sprijinul politic.”Sunt foarte încrezător că ar putea fi format un guvern cu participarea PL. Eu vreau ca Guvernul Leancă să aibă sprijinul parlamentar al PLDM, PD și PL”. Partidul Liberal înaintează trei condiții, în schimbul votului Executivului și anume un procuror general, numit din exterior, să fie creată o comisie care să îmbunătățească procedura de alegere a șefului statului. Totodată, PL și-ar dori și patru ministere în noul Guvern.

Consultări pentru elaborarea Programului de guvernare

Societatea civilă a venit cu mai multe sugestii pentru elaborarea noului program de guvernare, la o întrevedere cu premierul desemnat, Iurie Leancă. Programul ar trebui să conțină schimbări pentru dezvoltarea economică, în sistemul financiar-bancar, reforme în domeniul siguranței alimentare, e-Guvernare, apărare și securitatea națională. De asemenea, societatea civilă așteaptă reorganizarea sistemului de pensii, modificarea Codului Muncii, reformarea justiției, dar și realizarea reformelor la Ministerul de Interne. Șeful Executivului a dat asigurări că Guvernul va fi receptiv la sugestiile parvenite şi a optat pentru intensificarea colaborării cu societatea civilă.
Iurie Leancă a avut consultări și cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor  şi cu cei ai Confederaţiei Naţionale a Patronatelor. Șeful Executivului a discutat și cu Asociația Investitorilor Străini, Asociația Businessului European și Camera de Comerț Americană din Moldova. În cadrul consultărilor, reprezentanții asociațiilor au semnalat mai multe probleme pe care le au marii investitori din Republica Moldova.

Președintele României își dorește o coaliție pro-europeană, la Chișinău

La întrevederea cu ambasadorul moldovean, preşedinte României, Klaus Iohannis a menţionat că rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană, iar aşteptările partenerilor europeni se îndreptă ferm către respectarea misiunii date prin alegeri de cetăţenii moldoveni. Preşedinte Iohannis a subliniat că rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene. ”Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil”.
 
De asemenea, preşedintele României a menţionat că Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană conferă prilejul accelerării reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent şi că orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne.
Ședința Parlamentului la care se așteaptă investirea noului Guvern este programată pentru marți, 10 februarie. Premierul desemnat, Iurie Leancă are nevoie de votul a 51 de deputați din cei 101. În prezent, are asigurate însă 42 de voturi ale liberal-democraților și democraților. Cu alte 13 voturi ale liberalilor, viitorul Guvern ar putea fi numit. În cazul în care PL nu va fi cooptat la guvernare, PLDM și PD ar putea forma un guvern minoritar, susținut din umbră de Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin. Parlamentarii comuniști susțin că ar putea vota pentru viitorul candidat la funcția de premier doar dacă va fi altcineva decât Iurie Leancă, Vlad Filat, președintele PLDM, Marian Lupu, liderul PD sau vicepreședintele aceleiași formațiuni, Vlad Plahotniuc. Comuniștii ar putea să-și dea votul, susțin unii comentatori politici, pentru actualul ministru de externe, Natalia Gherman.