Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande: Opţiunea diplomatică în criza ucraineană nu poate fi prelungită la infinit

hollande_optiunea_diplomatica_in_criza_ucraineana_nu_poate_fi_prelungita_la_infinit.jpg

Preşedintele Franţei, François Hollande (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

La Paris, François Hollande a ţinut o conferinţă de presă semestrială, pusă sub semnul mai multor urgenţe. Şeful statului francez, care beneficiază de o creştere a popularităţii sale, s-a arătat la această conferinţă de presă combativ şi în acelaşi timp optimist. Există soluţii la numeroasele noastre probleme, interne şi externe, cam acesta ar putea fi mesajul său global, iar pe fond de "coeziune" naţională şi unitate republicană, problemele pot fi rezolvate mai uşor.

Un punct important al intervenţiei sale a fost cel legat de Ucraina. "Opţiunea diplomaticǎ în criza ucraineanǎ nu poate fi prelungitǎ la infinit", a spus François Hollande, care se deplaseazǎ joi la Kiev pentru încǎ un efort diplomatic, împreunǎ cu cancelara Germaniei, Angela Merkel.

Tot la Kiev se aflǎ joi şi şeful diplomaţiei americane, John Kerry. Vineri, François Hollande şi Angela Merkel se va duce la Moscova, pentru discuţii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în contextul în care separatiştii câştigǎ teren, iar Ucraina cere Occidentului arme pentru a se putea apǎra. Suntem deci în faţa unei noi iniţiative de pace franco-germane. "Suntem în crizǎ de timp şi nu vrem sǎ se spunǎ cǎ Franţa şi Germania nu au încercat totul pentru a obţine pacea", spune Hollande.

În contextul în care politica expansivǎ a Rusiei începe sǎ devinǎ o ameninţare pentru întreaga Europǎ, François Hollande a evocat şi "modernizarea forţelor de disuasiune nucleare franceze". Preşedintele francez a mai precizat cǎ nivelul efectivelor militare şi al capacitǎţii de intervenţie a armatei franceze vor fi menţinute în conformitate cu interesele Franţei şi ţinînd cont de creşterea ameninţǎrii teroriste.

În privinţa Greciei, Hollande a spus cǎ soluţia trebuie gǎsitǎ în aşa fel încît sǎ fie respectate şi exigenţele grecilor exprimate prin vot, dar şi regulile europene. Iar Franţa, a spus, el va avea un rol de jucat în acest sens. "Austeritatea nu poate fi o linie de orizont", a mai subliniat François Hollande, referindu-se la Europa pe ansamblul ei şi la politica economicǎ a acesteia.

Pe plan intern, unde atentatele teroriste de la începutul lunii ianuarie au provocat un şoc imens, François Hollande anunţǎ mǎsuri pentru întǎrirea "coeziunii naţionale".

"Laicitatea trebuie transmisǎ, deci trebuie sǎ fie predatǎ în şcoalǎ, ceea ce vom face pe toatǎ durata şcolaritǎţii obligatorii", a arǎtat şeful statului francez.

El a mai prezentat detaliile unui plan destinat sǎ combatǎ "ghetoizarea etnicǎ" în suburbiile marilor oraşe şi a propus un "serviciu universal pentru tineri".

Mai putem spune cǎ prin aceastǎ nouǎ conferinţǎ semestrialǎ, Executivul francez doreşte sǎ prelungeascǎ "spiritul de unitate republicanǎ" de care au dat dovadǎ francezii în luna ianuarie, imediat dupǎ atentate. "Coeziunea naţionalǎ nu înseamnǎ ştergerea diferenţelor şi a sensibilitǎţilor, ci reprezintǎ o forţǎ esenţialǎ, care face sǎ avanseze Franţa", iatǎ o altǎ frazǎ emblematicǎ pronunţatǎ de François Hollande.

 
Matei Vişniec, despre discursul preşedintelui francez, François Hollande