Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama a prezentat Strategia de Securitate Naţională

barack_obama_a_prezentat_strategia_de_securitate_nationala.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a prezentat Strategia de Securitate Naţională. Documentul de 29 de pagini descrie Statele Unite ca o forţă indispensabilă pentru combaterea unor provocări globale, precum terorismul, schimbările climatice şi ameninţările cibernetice.

Strategia de Securitate Naţională menţionează că SUA trebuie să facă "alegeri dificile" şi că provocările cu care se confruntă "necesită răbdare strategică şi persistenţă".

Această prevedere a fost criticată aspru de senatorul republican, Lindsey Graham, care a sugerat că rivalii SUA vor fi încurajaţi. "Mă îndoiesc că Statul Islamic, mullahii iranieni sau Vladimir Putin vor fi intimidaţi de strategia "răbdării strategice" a preşedintelui Obama (...). Doctrina Obama sau răbdarea strategică, a condus la o lume în haos", spune senatorul.

Documentul prezentat de Barack Obama nu conţine schimbări majore în privinţa campaniei militare împotriva grupării teroriste Statul Islamic sau în ceea ce priveşte conflictul dintre Rusia şi Ucraina, potrivit Fox News.

Textul recunoaşte că există ameninţări serioase pe plan extern şi reiterează că scopul este înfrângerea organizaţiei Statul Islamic, dar păstrează un ton reţinut.

"America conduce dintr-o poziţie de forţă. Dar acest lucru nu înseamnă că putem sau trebuie să dictăm traiectoria tuturor evenimentelor care se desfăşoară în lume (...). Oricât de puternici suntem şi vom fi, resursele noastre şi influenţa nu sunt infinite. Şi într-o lume complexă, multe dintre problemele de securitate cu care ne confruntăm nu au soluţii rapide şi uşoare", precizează documentul.

Strategia de Securitate Naţională precizează că SUA vor continua să sprijine Guvernul irakian în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic şi că vor ajuta la antrenarea şi echiparea "opoziţiei moderate siriene", care luptă împotriva teroriştilor din Siria.

Documentul recunoaşte că ameninţarea teroristă persistă şi s-a răspândit în multe ţări şi continente. În acelaşi timp, "ameninţarea unor atacuri catastrofale ale teroriştilor asupra ţării noastre s-a diminuat", potrivit textului.

Strategia de Securitate Naţională prezentată vineri de preşedintele Barack Obama mai prevede consolidarea relaţiei cu Uniunea Europeană, sprijinirea Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi contracararea agresiunii ruse.

Potrivit legii, preşedintele trebuie să trimită Congresului anual o Strategie de Securitate Naţională, dar majoritatea preşedinţilor, inclusiv Obama, a făcut acest lucru sporadic. Barack Obama a mai prezentat anterior o singură strategie congresmenilor, în 2010.