Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande: Negocierile de la Moscova, una din ultimele şanse de a evita războiul în Ucraina

hollande_negocierile_moscova_ultimele_sanse_evita_razboiul_ucraina.jpg

Preşedintele Franţei, François Hollande (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin)

Negocierile purtate de Franţa şi Germania cu Rusia în vederea unui acord de pace în Ucraina reprezintă "una dintre ultimele şanse" de a evita "războiul". Iată ce a spus sâmbătă preşedintele Franţei, François Hollande. Acesta a revenit în ţara sa, după discuţiile de vineri noapte de la Moscova cu preşedintele rus, Vladimir Putin şi cancelarul german, Angela Merkel.

"Cred că este una din ultimele şanse. (...) Dacă nu reuşim să obţinem un acord durabil de pace, cunoaştem perfect scenariul: există un nume, se cheamă război", a declarat preşedintele francez, François Hollande.

De partea sa, cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat sâmbătă că "nu este sigur" că iniţiativa franco-germană de pace în Ucraina prezentată vineri la Moscova va avea succes, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Dar în opinia mea şi a preşedintelui francez, merită încercat. Datorăm măcar acest lucru oamenilor afectaţi din Ucraina", a spus cancelarul german.

Angela Merkel a mai declarat sâmbătă că livrarea de arme Guvernului ucrainean, pentru a-l sprijini în lupta cu separatiştii proruşi nu va ajuta la găsirea unei soluţii la criză.

"Înţeleg dezbaterea, dar cred că livrarea de mai multe arme nu va duce la progresul de care Ucraina are nevoie. Mă îndoiesc profund de acest lucru", a spus ea în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen.

"Dacă este adevărat că soluţia nu poate fi una militară, atunci cred că ar trebui să ne concentrăm eforturile pe alte lucruri. Există deja un mare număr de arme în regiune şi nu văd ca asta să fi făcut mai probabilă o soluţie militară", a precizat cancelarul german.

La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat sâmbătă, tot la Munchen, că planul de pace franco-german ar putea funcţiona. Şeful statului ucrainean speră că acest plan de pace ar putea contribui la a asigura "mai multă securitate în Europa".