Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poroşenko: Ucraina este gata să ofere o încetare necondiţionată a focului

porosenko_ucraina_este_gata_sa_ofere_o_incetare_neconditionata_a_focului.jpg

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (Foto: Reuters/Michael Dalder)

Ucraina este gata să ofere o încetare necondiţionată a focului în estul ţării. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Petro Poroşenko, aflat la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

"Suntem gata să anunţăm o încetare a focului completă şi necondiţionată în orice moment, pentru a opri pierderile civile în creştere", spune liderul de la Kiev.

Petro Poroşenko a prezentat sâmbătă în cadrul discursului său la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen mai multe paşapoarte şi cărţi de identitate ale unor militari ruşi ucişi sau capturaţi în timp ce luptau în Ucraina. Poroşenko a sugerat ironic că documentele "s-au pierdut" prin vehicule militare, care aveau rezervoarele de combustibil pline.

De partea sa, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, apreciază că este "foarte posibil" să se ajungă la un acord pentru "soluţionarea conflictului", după ce o iniţiativă franco-germană de pace a fost prezentată vineri la Moscova.

"Aceste negocieri vor continua după programul pe care îl ştiţi. Credem că este foarte posibil să avem rezultate şi să cădem la un acord asupra unor recomandări care le vor permite celor două părţi să pună cu adevărat capăt conflictului", spune şeful diplomaţiei ruse la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

"Există motive bune pentru a fi optimist", afirmă el, spre deosebire de cancelarul german, Angela Merkel, care tocmai declarase că "nu este sigur că aceste discuţii îşi vor atinge scopul".