Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elena Udrea, prima noapte de arest

udrea.jpg

Elena Udrea la ieșirea de la DNA

Deputatul Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost reţinut, aseară, de procurorii DNA în dosarul Microsoft pentru trafic de influență şi fals în declaraţii de avere.  Udrea va fi prezentată, în această seară, judecătorilor de la instanţa supremă cu propunere de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 29 de zile.

După o audiere ce a durat 10 ore în dosarul Microsoft, Udrea a fost scoasă din sediul DNA, cu cătuşe la mâini şi flancată de opt jandarmi.Cum a ieşit din sediul DNA, la întrebările jurnaliştilor, Udrea a răspuns: "Ce, vă aşteptaţi la altceva?". Totodată, în timp ce se îndrepta spre maşina Poliţiei, Udrea a spus: "Poţi pune cătuşe Elenei Udrea. Nu poţi pune cătuşe adevărului".

Când a ajuns la arestul Poliţiei Capitalei şi a coborât din maşină, Udrea nu mai avea cătuşe, ea ţinând portiera deschisă cu mâna liberă.

Udrea și-a petrecut noaptea în arest şi va fi prezentată, miercuri, judecătorilor de la instanţa supremă cu propunere de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă în dosarul Microsoft.

Ordonanţa de reţinere a fost emisă la ora 21.40, urmând să expire în 24 de ore.

Avocatul Elenei Udrea Alexandru Chiciu a precizat, pentru MEDIAFAX, că clienta sa a dat la DNA o declaraţie în care a răspuns cu privire la acuzaţiile ce i s-au adus de procurori. Declaraţiile Elenei Udrea nu au privit alte aspecte decât acuzaţiile anchetatorilor, a mai precizat Chiciu.

Udrea a fost reţinută de procurorii DNA pentru mai multe fapte de trafic de influență - în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani, potrivit unui comunicat emis marţi seară de DNA.

Elena Udrea a venit marţi, în jurul orei 12.00, la DNA, după ce a fost citată de procurori, în urma avizelor de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft şi Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupţie.

În 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft. În 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivă a deputatului, arătând că a încălcat dispoziţiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.

În dosarul Microsoft, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit, de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

DNA mai arată că, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzată în dosarul Microsoft că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în acelaşi dosar, "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".