Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preda: În caz de eşec la Minsk, situaţia dezagreabilă din Ucraina s-ar putea prelungi

preda_in_caz_esec_minsk_situatia_dezagreabila_ucraina_putea_prelungi.jpg

Preşedintele rus, Vladimir Putin (Foto: Reuters/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin)

În clipa de faţă există două versiuni ale unui acord de pace în Ucraina, una propusă de Rusia, alta propusă de germani şi francezi, declară la RFI europarlamentarul Cristian Preda. În opinia sa, una dintre marile întrebări este dacă Vladimir Putin vrea într-adevăr un armistiţiu. Liderii rus, ucrainean, francez şi german se reunesc miercuri la Minsk.

Cristian Preda subliniază că "se încearcă de mai multe zile găsirea unei soluţii diplomatice. Eu sunt la Strasbourg în acest moment, la sesiunea Parlamentului şi am discutat ieri în plenul Adunării despre situaţia din Ucraina. În principiu, din datele de care dispunem până acum s-a negociat întreaga noapte, pentru că există două versiuni ale unui acord, o versiune propusă de partea rusă şi o versiune propusă de germani şi francezi. Abia diseară se vor clarifica, poate, lucrurile. Au existat semnale contradictorii de duminică încoace legate de disponibilitatea preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a ajunge la un acord, pentru că una dintre marile întrebări pe care ni le punem noi în întreaga Uniune este aceea dacă Putin doreşte într-adevăr un armistiţiu şi dacă e dispus să semneze un asemenea acord. Nimeni nu are răspunsul definitiv la această întrebare".

Ce se va întâmpla dacă reuniunea de la Minsk se soldează cu un eşec? "Sigur că această retorică a ultimei şanse face parte din arsenalul mijloacelor de presiune, aşa cum gesturile şi deciziile din ultimele 48 de ore ţin de încercarea fiecărei părţi de a maximiza autoritatea de care dispune la masa negocierilor. Deşi la Moscova se vorbeşte despre război, de pildă, ieri, două mii de militari ruşi au fost concentraţi, au început manevre la graniţa cu Ucraina, alţi şase sute au fost mobilizaţi în Crimeea, pentru un exerciţiu militar de o lună, ucrainenii au atacat şi ei Mariupol, deci toate astea fac parte dintr-o întreagă gamă de mijloace pentru a spori tensiunea. Nu-i exclus ca în cazul eşecului negocierilor, să se prelungească această stare de incertitudine în care pe de o parte, o armată slab echipată, cum e cea ucraineană încearcă să reziste în condiţii de altfel meteorologice foarte dificile unei armate sprijinite de Rusia, care e mult mai bine echipată, care dispune de sute, dacă nu, după unii, mii de experţi militari trimişi de la Moscova şi se poate continua în acest fel cu pierderi de vieţi omeneşti. Deci e posibilă această prelungire a unei situaţii absolut dezagreabile în primul rând pentru populaţia civilă, este o situaţie dezagreabilă şi pentru Uniunea Europeană, pentru că există un risc de securitate, pe care din păcate nu am fost pregătiţi să-l asumăm în cele mai bune condiţii, nu avem nici procedurile şi din păcate nici mijloacele să o facem", afirmă europarlamentarul.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reuniunea de la Minsk privind pacea în Ucraina