Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renate Weber, despre negocierile privind Ucraina: Mă tem ca UE să nu legitimeze de fapt o ipocrizie

Europarlamentarul liberal, Renate Weber, spune la RFI că Vladimir Putin dă dovadă de "mult cinism" la negocierile de la Minsk privind pacea în Ucraina. Ea deplânge faptul că UE "îl mângâie pe creştet" pe liderul de la Kremlin, în loc să profite de problemele economice ale Rusiei.

Renate Weber îl acuză pe Vladimir Putin de cinism: "Văd mult cinism din partea preşedintelui Federaţiei Ruse, pentru că totuşi, el este prezent acolo în condiţiile în care în estul Ucrainei focul nu numai că nu a încetat măcar pe perioada acestor negocieri, dar ieri în timp ce ei se întâlneau, oamenii mureau în partea de est a Ucrainei. Deci mie mi se pare că este mult cinism la mijloc şi îmi este puţin teamă, drept să vă spun, ca noi, Uniunea Europeană, să nu cumva să legitimăm de fapt o ipocrizie. Au mai fost încercări, ele n-au ţinut până la capăt".

În opinia europarlamentarului liberal, "Uniunea Europeană nu a fost nici excesiv de severă şi nici excesiv de unită în toată această chestiune. Noi în loc să profităm acum de faptul că Rusia are probleme, în continuare cumva îl mângâiem pe creştet pe Putin, intrăm în jocul lui şi de aia vă şi spuneam, mă tem că legitimăm până la urmă o ipocrizie".

"Faptul că în 48 de ore ar înceta focul probabil că ar fi în acest moment cea mai bună veste, în urma acestei nopţi de negociere. Dar aş vrea să văd şi în practică acest lucru", spune Weber.

 
Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre negocierile de la Minsk privind pacea în Ucraina