Weber, despre închisorile CIA: Cel mai dificil este să aduci probele la suprafaţă
weber_despre_inchisorile_cia_cel_mai_dificil_este_sa_aduci_probele_la_suprafata.jpg

Comisiile PE pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, inclusiv România, ca urmare a recentelor dezvăluiri făcute de Senatul SUA.
Europarlamentarul Renate Weber spune că "dovezile disparate" trebuie aduse la suprafaţă: "Rezoluţia Parlamentului şi ce o să facă această comisie comună din Parlament, în recomandări se vorbeşte inclusiv de o acţiune dintr-asta de "facts finding" pe teren, aici într-adevăr şi eu mă îndoiesc că mai poţi să descoperi ceva după câţiva ani, dar se mai vorbeşte de aducerea la suprafaţă a dovezilor disparate care există la ora actuală, inclusiv de o posibilă asistenţă acordată statelor, pentru a investiga aceste lucruri".
În opinia sa, "dacă aceste lucruri s-au petrecut cu adevărat, fără doar şi poate nişte urme mai există, există oamenii care le ştiu şi care au participat. În rezoluţia Parlamentului European se vorbeşte inclusiv de faptul că unii ar fi putut să fie corupţi băneşte pentru a permite aşa ceva, deci s-a mers până acolo încât să se considere că poate nu a fost o acţiune de stat, ci a fost o acţiune pe bază de corupere a unor persoane. Şi atunci inclusiv aici pe formula "urmăreşte banii", poţi să ajungi la unele rezultate".
"E dificil de demonstrat cine sunt responsabilii, dar nu imposibil"
Renate Weber crede că "e important de văzut cine anume este responsabil cu acceptul ca astfel de lucruri să se petreacă. Evident, este dificil să le demonstrezi, nu este probabil imposibil, dar este foarte dificil. Responsabilitatea penală nu mi se pare că ar fi cel mai dificil lucru de stabilit la sfârşit, pentru că dacă este vorba de corupţie, atunci nu ar fi vorba de acţiuni de stat, ci de acţiuni individuale şi nu este atât de dificil să-i tragi la răspundere, dacă s-ar demonstra că-i vorba de o decizie oficială, sigur, e de văzut care sunt exact termenii legali care au fost încălcaţi atunci şi în ce măsură. Cel mai dificil lucru de fapt este să aduci probele la suprafaţă".
Senatul american a prezentat în decembrie 2014 un raport de anchetă cu privire la tehnicile de "interogare în forţă" ale CIA în perioada 2001-2009.
Washington Post a relatat că potrivit raportului Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA, România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale Agenţiei, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri suspectaţi de legături cu grupări teroriste.