Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova: Guvernul Leancă 2 a picat la vot în Parlament

Guvernul condus de Iurie Leancă nu a trecut de votul Parlamentului Republicii Moldova. Doar 42 de deputaţi moldoveni  din cei 101 au susţinut candidatura lui Leancă. Nici liberalii lui Mihai Ghimpu şi nici comuniştii lui Vladimir Voronin nu au votat viitorul Cabinet de miniştri.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

În actualele condiţii, preşedintele ţării, Nicolae Timofti va înainta un nou candidat pentru funcţia de premier.

Dacă și a doua tentativă de învestire a Guvernului eșuează, șeful statului dizolvă Parlamentul și anunță alegeri parlamentare anticipate.

După nevotarea Guvernului, premierul în exercițiu, Iurie Leancă a declarat presei că va accepta să fie înaintat din nou pentru funcția de premier, doar dacă va fi desemnat de cele trei partide pro-europene, Partidul Liberal Democrat, pe listele căruia se află, Partidul Democrat, condus de fostul comunist, Marian Lupu și Partidul Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu.

"Nu pot nega că nu am anticipat un astfel de vot. S-a vorbit mult in presă și în societate. Am preferat să mă ocup de alte probleme. Mi-am pregătit și un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova. L-am pregătit la rece. Din 2009, nu găsesc un moment mai jenant decât momentul de astăzi. Motivul este simplu, este imposibil să explici cetățeanului că după votul din 30 noiembrie pentru partidele pro-europene, nu am găsim o soluție și am acționat după o anumită logică", spune Iurie Leancă.

 

"Trebuie să ne cerem scuze în faţa cetăţenilor"

 

Iurie Leancă e de părere că politicienii moldoveni ar trebui să-și ceară scuze în fața cetățenilor: "Trebuie să plecăm capul în fața cetățenilor din Republica Moldova, în situația în care ne-am pomenit, să pornim de urgență crearea unei coaliții pro-europene. Vreau să văd și partea plină a paharului. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, jocul netransparent cu comuniștii, nu este real. Nu există o șansă ca această alianță minoritară să funcționeze cu eficiență. Doar în câteva zile avem capacitatea să inițiem un nou acord dintre cele trei partide. Acordul semnat dintre PLMD și PD ridică semne de întrebare privind funcționalitatea acestui acord. Dacă se vota astăzi Guvernul, în două trei luni, putem reclădi această coaliție".

 

"Un Guvern minoritar nu este funcţional"

 

Iurie Leancă spune că și-a dorit să fie prim-ministru din mai multe motive: "Să continuăm ceea ce am pornit, mi-am dorit mult să pot contribui la reformarea justiției. Jocuri netransparente, de culise, nu țin. Ieri am avut o discuție bună cu grupul comuniștilor. Nu cred în alianță minoritară, voi insista ca de urgență să lansăm aceste discuții și să putem reface cât de curând alianța PLDM, PD și PL. Un Guvern minoritar nu este funcțional. Mulțumesc celor care sincer au depus eforturi, au depus umărul ca să fie votat. Un Guvern minoritar va stagna și nu va putea face pași spre integrarea europeană".

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, și-a argumentat refuzul de a vota Guvernul Leancă tocmai pentru că premierul desemnat nu a purtat negocieri cu PCRM din start, iar comuniștii nu au știut din timp prea multe despre echipa guvernamentală sau despre program.

Partidul Socialiștilor, cea mai mare formațiune din Opoziție, consideră că alegerile parlamentare anticipate sunt singura soluție pentru criza politică din Republica Moldova.

"Astăzi a fost un test la capitolul responsabilitate și unii nu l-au susținut", consideră liderul liberal-democrat, Vlad Filat. Întrebat dacă PLDM îl va înainta din nou pe Leancă la funcția de prim-ministru, Filat a menționat că este prematur să se discute despre acest lucru.

La rândul său, liderul liberal, Mihai Ghimpu, a menționat că formațiunea sa este gata să voteze un nou Guvern pro-european, doar dacă PL va fi cooptat la guvernare.

Chişinău, Valeria Viţu, despre votul pentru Guvernul Leancă 2