Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comunitatea internaţională critică dur uciderea creştinilor de către gruparea Statul Islamic

libia_copti.jpg

Rudele victimelor. Sursa foto : Reuters

Comunitatea internaţională a condamnat dur decapitarea în Libia a 21 de creştini egipteni, victime ale grupării Statul Islamic. Şi în România, Ministerul Afacerilor Externe condamnă asasinatele şi îşi exprimă solidaritatea cu comunitatea creştină coptă din Egipt şi cu poporul egiptean.

"În aceste circumstanţe deosebite de grave, Ministerul Român de Externe reiterează susţinerea pentru o soluţionare cât mai grabnică a crizei din Libia care a făcut posibilă comiterea acestor crime abominabile. Actele teroriste nu pot fi justificate sub nicio formă, iar cei responsabili trebuie să răspundă pentru faptele lor", se arată într-un comunicat. Şi președintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj ca reacție la înregistrarea video a Grupării Statul Islamic, în care este prezentată decapitarea. ”Uciderea unor oameni nevinovați și persecuțiile la care sunt supuși creștinii sunt acte de o cruzime și barbarie incalificabile”, a scris preşedintele Iohannis. 

Duminică şi Casa Albă a condamnat decapitarea celor 21 de egipteni ca fiind "demnă de dispreţ şi laşă". La rândul său, secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul egiptean de Externe cu care a stabilit să păstreze un contact strâns. Şi membrii Consiliului de Securitate al ONU au condamnat ferm, "aparenta asasinare odioasă şi laşă". "Această crimă demonstrează încă o dată brutalitatea grupării care nu are niciun respect faţă de valorile de bază ale umanităţii", se arată într-un comunicat emis de ONU.

Între timp, după ce preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a ameninţat gruparea Statul Islamic că Guvernul său îi va da un răspuns dur,  lunii armata egipteană a anunţat că a bombardat poziţii ale grupării teroriste Statul Islamic în Libia. "Egiptul îşi rezervă dreptul de a se răzbuna cu metode adecvate pentru aceşti asasini şi criminali, lipsiţi de cea mai mică urmă de umanitate", a anunţa şeful statului egiptean. Luni deja armata spune că a reuşit să lovească cu succes anumite ţinte.