Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consultări în Republica Moldova pentru formarea unui nou Guvern

gaburici.jpg

Chiril Gaburici

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a desemnat un nou candidat pentru funcția de premier, după ce Iurie Leancă nu a obținut, săptămâna trecută, votul de încredere din partea deputaților moldoveni pentru a fi învestit în funcție. Astfel, viitorul prim-ministru al R.Moldova ar putea fi omul de afaceri Chiril Gaburici, propus, ca şi predecesorul său, de Partidul Liberal Democrat. Noul candidat a început, luni, consultările privind programul de guvernare și componența Executivului.

Premierul desemnat, Chiril Gaburici, are la dispoziție 15 zile pentru a obține votul de încredere din partea parlamentarilor moldoveni. Gaburici a discutat deja cu liderul liberal, Mihai Ghimpu, iar în a doua jumătate a zilei va avea o întrevedere și cu președintele PCRM, Vladimir Voronin.

În dimineața zilei de luni, candidatul la funcția de prim-ministru s-a întâlnit și cu savanții moldoveni. ”Au fost discuții și propuneri și idei foarte bune, foarte interesante care țin de domeniul social, cultural, politic, științific, domeniul economic. Sunt chestii care pot fi făcute imediat. Multe dintre acestea vor fi introduse in programul de guvernare. Ne-am bucurat mult ca a fost susținută ideea de a schimba Codul Muncii. Dialogul nostru va continua, nu se va opri aici”, declară candidatul pentru fotoliul de premier.

Întrebat ce limbă vorbește, un subiect sensibil pentru politicienii moldoveni, candidatul Chiril Gaburici a spus: ”Limba română”.

Premierul desemnat, în vârsta de 38 de ani, a fost director general al unei companiei de telefonie mobila. El este apropiat liderului PLDM, Vlad Filat. În prezent, Gaburici are, ca şi predecesorul său, Iurie Leancă,  susținerea PLDM și PD (42 mandate din cele 51 necesare).Candidatul pentru funcția de prim-ministru are șanse să fie votat și de comuniști, care își doreau un om de afaceri în fruntea Cabinetului de Miniștri. Noul Guvern ar putea fi numit chiar în următoarele zile.

Premierul în exercițiu, Iurie Leancă a declarat că, în calitate de deputat, nu va vota candidatura lui Chiril Gaburici la funcţia de prim-ministru dacă se va insista pe ideea unui guvern minoritar, susţinut de PCRM. Îl va sprijini pe Gaburici, doar dacă va fi formată o coaliție pro-europeană, dintre cele trei partide (PLDM, PD si PL).

După anunțul liderului liberal-democrat, Vlad Filat privind noua candidatura pentru fotoliul de premier, reacțiile nu au întârziat să apară pe rețelele de socializare. Unii internauți au criticat dur decizia lui Filat.„A fost trădat electoratul care la 30 noiembrie și-au dat votul pentru PLDM , tocmai pentru că Iurie Leancă era premier”. Pe Facebook a fost creată și o pagina pentru oamenii care îl vor pe Iurie Leancă în fruntea Guvernului.

Liderul liberal, Mihai Ghimpu spunea într-un interviu la RFI, după nevotarea Guvernului în Parlament că, de fapt, liberal-democrații l-au lăsat pe Leancă să-și caute singur voturile, tocmai pentru că nu l-au vrut prim-ministru al R.Moldova. La rândul său, Vlad Filat a calificat aceste declarații ca fiind speculații.

Amintim că, joi, 12 februarie, a eșuat prima tentativă de învestire a Cabinetului de Miniștri, în frunte cu Iurie Leancă. Dacă nici din a doua încercare nu se votează Guvernul, președintele țării, Nicolae Timofti dizolvă Parlamentul și anunță alegeri parlamentare anticipate, un scenariu pe care și-l dorește cel mai mult în actualele condiții Partidul Socialiștilor , formațiune pro-rusă, condusă de fostul comunist, Igor Dodon.