Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trupele Kievului, în retragere din Debalţeve

debalteve_retragere_trupe.jpg

Trupele ucrainiene se retrag din Debalţeve (FOTO: REUTERS/Gleb Garanich)

Trupe ale armatei ucrainene au început să se retragă miercuri din Debalțeve, nod de comunicații strategic ce se află sub asediul rebelilor sprijiniți de Rusia. Informaţia este oferită de comandanți ai unor unități paramilitare ale Kievului, relatează presa internaţională, preluată de Agerpres. Update: "Armata ucraineană părăsește orașul Debalțeve și îl abandonează rebelilor proruși", a anunțat președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Update: "În această dimineață (miercuri — n.red.), forțele armate ucrainene, împreună cu garda națională, au finalizat operațiunea de evacuare planificată și organizată a unităților noastre militare din Debalțevo", nod de comunicații strategic ce leagă Luganskul de Donețk (cele două bastioane separatiste din estul Ucrainei) și care se află sub asediul separatiștilor, a declarat șeful statului într-un mesaj transmis de pe Aeroportul din Kiev. "La ora actuală, 80% din unitățile noastre s-au retras, mai așteptăm încă două convoaie", a adăugat el.

....................................................................................

'Retragerea forțelor (noastre) din Debalțeve are loc în mod planificat și organizat', a indicat Semion Semencenko, comandantul celebrului batalion 'Donbas', deputat în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) din partea formațiunii Samopomici.

'Inamicul încearcă să blocheze drumurile pentru a împiedica ieșirea trupelor' noastre din 'cazan', scrie el, într-o postare pe Facebook.

Semencenko, după numele reale Konstantin Grișin, care era un prosper om de afaceri în Donețk înainte de evenimentele de anul trecut de la Kiev, îi ceruse încă de marți președintelui Petro Poroșenko să ia o decizie privind 'retragerea trupelor blocate la Debalțeve', după cum relatează agențiile ruse de presă.

În același timp, rebelii susțin că militarii ucraineni depun armele cu sutele la Debalțeve.

Eduard Basurin, numărul doi în comandamentul militar al rebelilor din Donețk, a declarat miercuri pentru postul de televiziune Rossia-24, citat de RIA Novosti, că în jur de 3.000 de militari ucraineni rămân la ora actuală în încercuire la Debațeve.

Într-o declarație făcută săptămâna trecută, după summitul cvadripartit de la Minsk, președintele rus Vladimir Putin invocase peste 6.000 de soldați ucraineni încercuiți în orașul strategic Debalțeve. În plus, conform Skynews, preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut Guvernului ucrainean să le permită soldaţilor săi să se predea rebelilor proruşi care au asediat oraşul Debalţeve.