Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politica pe plan regional a francofoniei se decide la Bucureşti

Organizaţia Internaţională a Francofoniei organizează zilele acestea la Bucureşti un prim seminar dedicat special regiunii Europei centrale şi de est şi programelor care ar putea fi dezvoltate în parteneriat de către cele 6 ţări membre cu drepturi depline din zonă. E vorba de Albania, Armenia, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Republica Moldova şi România. E vorba de programe înscrise în cadrul strategiei 2015-2018 a OIF.

Dovadă a importanţei pe care regiunea Europei centrale şi de est o are în ochii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, din septembrie anul trecut s-a deschis biroul regional dedicat ţărilor membre din regiune, situat la Bucureşti. Acesta găzduieşte zilele acestea în premieră seminarul dedicat elaborării planului de acţiune regional, care să ia în considerare priorităţile statelor membre şi să dezvolte o dinamică şi o solidaritate regională. Nicolas Simard, director însărcinat cu planificarea şi evaluarea programelor OIF, spune la microfonul RFI că speră ca în următorii ani în regiunea Europei centrale şi de est să se pună în aplicare cât mai multe dintre programele organizaţiei.

 „Avem mai multe programe care implică regiunea...Vorbim evident de limba franceză care e fundamentală pentru francofonie şi de tot ce e legat de promovarea francezei ca limbă internaţională şi regională...De asemenea, vorbim de acţiuni care vizează domeniul inserţiei sociale şi profesionale a tinerilor, un aspect nou şi extrem de important îmn contextul actual. În fine, o altă acţiune importantă pentru francofonie vizează locul femeii în societate. Apoi 2015 e anul dezvoltării durabile şi combaterii schimbărilor climatice şi OIF e mobilizat puternic. Sprijinim statele membre să beneficieze de investiţiile care se vor face în domeniul dezvoltării durabile. Din cele 26 de programe la nivel mondial, pentru regiunea Europei centrale şi România vom vedea pe care le vom putea traduce la nivel regional. Obiectivul e tocmai să vedem ce acţiuni vom putea lansa regional, cu sprijinul tuturor statelor membre şi al actorilor cheie ai francofoniei în regiune. România are un rol fundamental, găzduieşte biroul regional, are o moştenire francofonă importantă deci e un actor cheie în reuşita acestui plan de acţiune regional”, a declarat la RFI Nicolas Simard, director însărcinat cu planificarea şi evaluarea programelor OIF.

România este interesată de cât mai multe din programele OIF, spune la RFI preşedintele reţelei corespondenţilor regionali, ministrul plenipoteniţiar Victoria Popescu. „Vrem să valorificăm mult mai mult actuala strategie economică a francofoniei. Suntem intersaţi să folosim limba franceză ca vehicol pentru viaţa economică, pentru accesul la piaţa muncii, pentru a deveni un atuu pentru tinerii care bat la poarta pieţei muncii. Din cadrul programelor care ne sunt oferite ca inspiraţie şi pentru care putem opta, programul privind aplicarea obiectivelor de dezvoltare durabilă cu sprijinul francofoniei este de mare interes. Este vorba de Jocurile Francofoniei. Este vorba de strategia informaţională a francofoniei. Deci iată o serie de instrumente care ne interesează”, a explicat pentru RFI Victoria Popescu.

Deja, la nivel regional programele francofoniei au dat rezultate remarcabile în ultimii ani şi unele vor fi continuate, explică la RFI şi directorul biroului regional al OIF, Chantal Moreno. „E evident că avem deja o structură în regiune care se bazează pe învăţarea limbii franceze atât la nivel şcolar, şi aici avem un program vizând pregătirea cadrelor didactice, dar şi la nivel profesional, pentru funcţionari şi diplomaţi.  Dacă ne uităm la bilanţ, în România am format cei mai mulţi funcţionari şi diplomaţi, ceea ce reprezintă un  succes semnificativ”, a amintit la RFI Chantal Moreno.

Că România îşi merită renumele de „far” al francofoniei la nivel regional o dovedeşte respectul pe care celelalte state din regiune îl poartă modelului francofon românesc. Maria Nikolova este corespondentul OIF în Republica Macedonia şi spune la RFI că şi-ar dori ca ţara sa să ia exemplul României şi să vină cu iniţiative noi vizând promovarea francofoniei. „De când sunt implicată în acţiunile francofone în regiune am luat România drept model pentru că România ia mereu iniţiative, realizează proiecte uneori cu propriile forţe şi finanţe şi e un partener adevărat al francofoniei. Nu înseamnă că celelalte state nu fac ce pot mai bine dar România e clar ţara cea mai francofonă din întreaga regiune. Şi noi vrem să propunem programe pentru elevi, pentru tineri. Mă gândesc însă că va trebui să gândim şi programe de integrare profesională. Poate, nu ştiu, ar trebui un concurs pentru tinerii francofoni care se pot prezenta cu planuri de afaceri în franceză pe care să le selectăm la nivel regional şi să le sprijnim”, a explicat Maria Nikolova, corespondentul OIF în Republica Macedonia.

Aşadar, ce proiecte regionale se vor lansa în perioada 2015-2018 pentru promovarea francofoniei în regiunea Europei centrale şi de est se va decide probabil ziele acestea la Bucureşti. Tot zilele acestea s-ar putea discuta şi despre evenimentele care ar putea fi organizate pe plan naţional şi regional pe 20 martie când se aniversează în fiecare an Ziua Internaţională a Francofoniei.