Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia, în vizorul Eurogrup. Moneda europeană se întăreşte

eurogrup.jpg

Preşedintele Eurogrup şi ministrul de finanţe grec, în cadrul unei reuuniuni la Bruxelles.REUTERS/Yves Herman

Miniştrii de finanţe  din Grecia şi Germania s-au întâlnit la Bruxelles cu directorul FMI şi cu preşedintele Eurogroup pentru discuţii privind situaţia Greciei. Întâlnirea a avut loc înainte de reuniunea oficială a membrilor Eurogroup din  această seara, relatează BBC.

Discuţiile sunt concentrate pe cererea Greciei privind prelungirea cu şase luni a acordului de împrumut încheiat cu UE, BCE şi FMI.

Germania, care a respins iniţial cererea Atenei, considerând-o inadecvată, şi-a nuantat vineri poziţia. Un purtător de cuvânt al cancelarului german a declarat că documentul înaintat de guvernul de la Atena reprezintă "un punct de plecare", menţionând că forma actuală trebuie însă revizuită.

Programul de finanţare pe care Grecia l-a semnat în 2010 cu Troica creditorilor, în valoare de 240 miliarde de euro, expiră la sfarsitul lunii.

În lipsa a unei înţelegeri pentru prelungirea acordului, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată până la finele lunii martie şi ar putea părăsi zona euro.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande a reiterat vineri, după o întrevedere cu Angela Merkel, că Grecia este şi trebuie să rămână în zona euro.

La rândul ei, Merkel a afirmat că autorităţile de la Berlin sunt pentru rămânerea Greciei în zona euro, însă a subliniat că cererea pentru prelungirea împrumutului necesită o "îmbunătăţire considerabilă".

Datoria totală a Greciei se ridică în prezent la 323 miliarde de euro, dintre care două treimi către statele din zona euro, 10% către FMI şi 6% către BCE, potrivit BBC, care citează site-ul Open Europe.

În contextul negocierilor dure cu Grecia, euro s-a întărit în raport cu valutele din Europa Centrală şi de Est în partea a doua a zilei, iar faţă de leu a urcat aproape de 4,46 lei la finalul şedinţei interbancare.