Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina insistă asupra mobilizării unui contingent internaţional în estul ţării

ukraine.jpg

Sursa foto : Reuters.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi vicepreşedintele american Joe Biden au avut o discuţie telefonică în cadrul căreia au vorbit despre posibilitatea mobilizării unui contingent internaţional în estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare, relatează RIA Novosti.

Preşedintele ucrainean a cerut ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei şi să ia măsuri pentru consolidarea capacităţii de apărare a Ucrainei. Poroşenko a solicitat de miercuri mobilizarea unui contingent de menţinere a păcii sub mandat ONU în zona de conflict din estul Ucrainei. De partea lor, rebelii proruşi au anunţat că nu se opun unei misiuni care să menţină pacea între ei şi Kiev, însă s-au declarat împotriva ideii prezenţei oricăror forţe ucrainene la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

Despre acest subiect au discutat şi Secretarul general ONU Ban Ki-moon şi ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin. ONU va respecta orice decizie în acest sens a Consiliului său de Securitate, i-a transmis Ban Ki-moon şefului diplomaţiei ucrainene, potrivit Interfax. "În ceea ce priveşte posibilitatea trimiterii unei misiuni pentru menţinerea păcii în estul Ucrainei, secretarul general a spus că ONU va respecta orice decizie în acest sens a Consiliului său de Securitate", se arată într-un comunicat al ONU. De partea sa însă, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a denunţat îndemnul la mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în estul Ucrainei drept o mişcare care sugerează că Petro Poroşenko "vrea să distrugă Acordul de la Minsk".

Între timp, senatori republicani şi democraţi i-au cerut ieri secretarului de Stat american John Kerry să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei şi să livreze ajutor militar neletal Ucrainei, relatează postul Radio Free Europe. "A venit timpul pentru a oferi arme defensive Ucrainei şi pentru a lua în considerare impunerea unor sancţiuni şi penalităţi care vor creşte costul acţiunilor lui (Vladimir Putin), inclusiv o eventuală eliminare a Rusiei din sistemul financiar SWIFT", pledează, într-o scrisoare adresată lui Kerry, un grup de senatori republicani şi democraţi. Printre semnatarii scrisorii se numără influentul senator democrat Dick Durbin şi preşedintele Comisiei pentru Forţele armate din Senatul Statelor Unite, republicanul John McCain. Preşedintele american Barack Obama nu a exclus posibilitatea livrării de ajutor militar neletal Ucrainei.

Statele Unite au acuzat Rusia că subminează bazele ordinii mondiale prin susţinerea separatismului în estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare între armata ucraineană şi rebelii proruşi, relatează BBC News Online. "Continuarea sprijinului rus pentru atacurile forţelor separatiste şi încălcarea regimului de încetare a focului în estul Ucrainei subminează atât acţiunile diplomatice şi organizaţiile internaţionale, cât şi actuala ordine mondială", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Potrivit ei, fotografii şi înregistrări video făcute în estul Ucrainei arată că Rusia este vinovată de înregistrarea a numeroase victime în rândul ucrainenilor. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane a avertizat că Rusia va plăti un "cost suplimentar" în cazul încetării Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.

De partea sa, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nicio altă ţară nu trebuie să îşi facă iluzii că poate atinge un nivel de superioritate militară comparativ cu Rusia. "Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obţine superioritate militară comparativ cu Rusia", a spus Putin. "Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reacţii adecvate la astfel de aventuri", a avertizat liderul de la Kremlin.