Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul preşedinte prorus Ianukovici promite că revine în Ucraina

ianukovici.jpg

Sursa foto : Reuters.

Ucraina marchează în acest sfârșit de săptămână un an de la evenimentele din Maidan cum a fost botezată Piața Independenței din centrul Kievului, epicentrul manifestațiilor între noiembrie 2013 și februarie 2014 care au dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici. La Moscova, aproximativ 35.000 de persoane s-au adunat sambata pentru un marş de protest cu aceiasi ocazie, relatează agenţia TASS.

"Această revoluție a fost prima, dar a fost o bătălie victorioasă pentru independența noastră", a declarat actualul președinte ucrainean Petro Poroșenko, referitor la revoluția preoeuropeană de acum un an. Mai mulți lideri europeni, între care președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele german Joachim Gauk, sunt așteptați azi la Kiev pentru a participa la un "marș al demnității". Cu această ocazie, şi preşedintele Klaus Iohannis a publicat duminică un mesaj pentru cei care au protestat în urmă cu un an în Ucraina, susţinând că a "văzut cum o națiune renaște și cum aspirațiile ei nu pot fi distruse de șenilele tancurilor". "Astăzi se împlinește un an de la Revoluția Demnității, când cetățenii Ucrainei s-au mobilizat și au ieșit în stradă împotriva unui regim corupt și autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toți cei care și-au dat viața pentru libertate, în acele zile tumultuoase. În multe privințe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timișoara sau București, din 1989. Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat", susține Iohannis într-o postare pe Facebook.

Aproximativ 35.000 de persoane s-au adunat sambata, în centrul Moscovei, pentru un marş de protest organizat la un an de la înlăturarea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, relatează agenţia TASS. Marşul a fost organizat sub sloganul "Nu vom uita, nu vom ierta"."Ne opunem revoluţiei Euromaidan. Maidan este o boală, ne ferim de ea!", au scandat manifestanţii. Unul dintre organizatorii mitingului de protest, Dmitri Sablin, membru al Consiliului Federaţiei Ruse - Camera superioară a Parlamentului rus, a declarat că 100 de asociaţii au anunţat participarea. "Situaţia din Ucraina ne-a învăţat mult lucruri; nu vom permite proteste de tip Piaţa Independenţei în Rusia", au comunicat organizatorii. Mitinguri similare au avut loc în Sankt-Petersburg, Ekaterinburg, Vladivostok, precum şi în Simferopol, capitala fostei regiuni ucrainene Crimeea, anexată de Rusia după revoluţia din Ucraina.

În acest context, fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie 2014 şi refugiat în Rusia, promite să revină pentru a ajuta Ucraina, confruntată cu un conflict separatist, conform unui interviu acordat postului Pervi Kanal, prezentat de Le Figaro. "Imdiat ce voi avea posibilitatea, vreau să revin şi voi face totul pentru a îmbunătăţi situaţia în Ucraina", a declarat Ianukovici. "În momentul de faţă, ţara este distrusă, arbitrarul şi nedreptatea domnesc în Ucraina", a acuzat Ianukovici.

Între timp, comunitatea internaţională se arată tot mai iritată de imixtiunea Rusiei în Ucraina. Statele Unite intenționează să adopte foarte curând noi sancțiuni severe împotriva Rusiei, pe care o consideră vinovată de încălcarea acordului de încetare a focului în Ucraina, a afirmat secretarul de stat american, John Kerry, aflat în vizită la Londra. "Sancțiuni foarte severe pot fi adoptate, care vor avea un impact foarte negativ asupra economiei Rusiei", a declarat acesta, adăugând că, "în următoarele zile, președintele Obama va evolua opțiunile la dispoziția sa și va lua o decizie". John Kerry, care s-a întâlnit în primele ore ale după-amiezii cu omologul său britanic, Philip Hammond, a apreciat că asaltul asupra orașului Debalțevo constituie unul din exemplele "cele mai flagrante" de încălcare a armistițiului de către ruși și separatiștii ucraineni.

"Știm cu certitudine ce a furnizat Rusia și nicio propagandă nu poate ascunde aceste acțiuni", a mai afirmat Kerry. "Să fim foarte clari. Acordul de la Minsk nu lasă loc interpretărilor, nu este vag, nu oferă opțiuni", a adăugat șeful diplomației de la Washington, menționând că, pentru moment, "Rusia și separatiștii se conformează acestuia numai în unele zone, dar nu la Debalțevo, nu în jurul orașului Mariupol și nu în alte locuri strategice". Referitor la posibilitatea de a furniza arme Ucrainei, el a repetat că au avut loc discuții la Washington, însă "președintele nu a luat nicio decizie până în acest stadiu".