Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest la Londra şi reacţii MAE după difuzarea unui documentar privind românii din M. Britanie

protest_londra.jpg

Protest la Londra şi reacţii MAE după difuzarea unui documentar privind românii din M. Britanie

Câteva sute de români stabiliți în Marea Britanie au protestat, duminică, în fața sediului postului TV Channel 4, nemulțumiți de modul în care jurnaliștii acestei televiziuni au prezentat comunitatea românească. Reacţia vine după difuzarea unui prim episod dintr-un documentar de televiziune ce are în prim plan românii.

Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") - difuzat marţi seara de postul tv britanic Channel 4 - prezintă povestile a trei români ajunşi în Marea Britanie. Cele trei cazuri sunt prezentate din perspectivele protagoniştilor, dincolo de materialele de presă privind imigraţia.

Personajul narator al primului episod al seriei de documentare este un român de etnie romă, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de rocare au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără a avea perspectiva unor locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de oameni îi sperie pe britanici", afirmă Alex Fechete Petru in documentar (AUDIO)

Reacţii după difuzarea documentarului Vin românii

AscultăDownload

Un documentar ce a starnit reacţii din partea Ministerului de Externe. Primul episod din documentar "nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, ilustrând doar un segment social redus ca număr", se arata  intr-un comunicat  al MAE. Însă, conform informaţiilor trimise de realizatori, următoarele episoade "vor prezenta şi alte cazuri de români, mai bine integraţi în societatea britanică", precizeaza acelaşi  minister de externe.

În comunicat se mai spune că în urma demersului întreprins de ambasada României la Londra, producătorii emisiunii au modificat textul în trailer-ul de promovare a filmului, introducând o prezentare mai amplă a contextului acestui documentar în care se subliniază dimensiunea umană a filmului".

"Respectând libertatea de expresie jurnalistică, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada României la Londra, va urmări cu atenţie următoarele episoade difuzate de Channel 4 şi exprimă aşteptarea că acestea vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a comunităţii româneşti din Marea Britanie în ansamblul său", se mai spune în poziţia MAE.

O reactie a avut si premierul Victor Ponta. Pe o reţea de socializare, el şi-a manifestat solidaritatea cu romanii din Marea Britanie care au protestat în tăcere "faţă de abordarea tendenţioasă a Channel 4 faţă de cetăţenii noştri", se arată în mesajul transmis de Victor Ponta, duminică după-amiază, mesaj transmis şi premierului Marii Britanii, David Cameron.

"Protestul tăcerii" a fost convocat pe Facebook, după difuzarea primul episod din documentar. Considerăm că abordarea din documentar  este nedreaptă faţă de cetăţenii români care muncesc şi studiază în Marea Britanie ", afirmă organizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook.

Mai exact, comunitatea românească este nemulțumită că producătorii documentarului au ales să prezinte poveștile a trei români stabiliți în Marea Britanie și care trăiesc la limita sărăciei, fără un loc de muncă stabil, fără a se integra și care reprezintă cazuri izolate.

Channel 4 spune însă că documentarul analizează vieţile românilor care se stabilesc în Marea Britanie, încercând să dezvăluie adevărul aflat dincolo de materiele de presă despre imigraţie.