
Politică
Procuror, la RFI: Problemele din sistemul judiciar, urmare a organizării defectuoase
De cinci ani procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Alexandra Lăncrănjan afirmă, în interviul acordat RFI, că, în opinia sa, sistemul trebuie reformat din punct de vedere organizatoric: “o primă problemă este că nu reuşim să unificăm ministerul public într-o instituţie care ar putea să gestioneze dosarele. (...) În domeniul economic, nu am ajuns la punctul în care să gândim interinstituţional, să cercetăm aceste infracţiuni de achiziţii publice, de fraude cu fonduri comunitare, de evaziune fiscală sau de spălare a banilor prin aducerea în aceeaşi instituţie a altor autorităţi. Anchetarea unui caz tipic de evaziune fiscală presupune atât munca poliţiei, cât şi a procurorului, dar şi a altor autorităţi precum ANAF-ul sau autorităţile vamale care acum sunt separate şi nu aduc aport decât incidental anchetei penale”.
În problema suprasolicitării procurorilor, Alexandra Lăncrănjan afirmă că “există unele dosare care necesită şi jumătate de an de muncă, numărul avansat de şeful DNA de 105 dosare instrumentate în 2014 de fiecare procuror fiind mult prea mare”. Din nou, şi această problemă, ca şi cea a eficientizării procesului de recuperare a prejudiciilor stabilite de Instanţă, ar putea fi rezolvate printr-o mai bună cooperare între instituţii. În plus, “problema recuperării prejudiciilor ar putea fi ameliorată prin declanşarea mai rapidă a anchetei fiscale, în paralel cu cea penală”.
“Procurorii sunt suficient de echilibraţi astfel încât să nu cedeze presiunilor”
Prezent şi el la prezentarea bilanţului DNA pe 2014, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că şi-ar dori să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică şi să nu mai fie declarații ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de magistraţi.
La rândul său, prim-adjunctul procurorului şef al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Bogdan Licu, a precizat că activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2014 a fost supuse unor atacuri continue din partea oamenilor politici şi mass-media.
Procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Alexandra Lăncrănjan, spune la RFI că, personal, nu a resimţit presiuni politice sau mediatice: “În dosarele răsunătoare, este posibil să existe aparent o interferenţă a altor medii precum cel politic şi cel media. Cu toţii (n.r. procurorii) cunoaştem că lucrăm într-un domeniu sensibil, că persoanele implicate pot fi publice, că un anumit dosar poate să aibă reacţii în afara biroului procurorului. Cred, însă, că toţi procurorii care lucrează în cadrul ministerului public sunt suficient de echilibraţi ca să nu cedeze presiunilor şi să poată să îşi facă ancheta indiferent care este reacţia din afara mediului juridic”.