Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis critică atitudinea prietenoasă a premierului maghiar faţă de Rusia

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, critica atitudinea prietenoasa a premierului maghiar Viktor Orban fata de Rusia. In contextul conflictului din Ucraina, Iohannis cere o prezenta mai puternica a NATO in Romania.

Ce face vecinul din Ungaria in relatia cu Rusia, dar si cu partenerii europeni ar fi putin deplasat, a spus Iohannis intr-un interviu acordat postului public de radio ARD. Viktor Orban este subiect de critica in Europa din cauza inclinatiei pro-ruse a administratiei sale.

Iohannis pledeaza pentru unitatea statelor europene in politica fata de Rusia si promite ca, in caz de nevoie, Romania va sustine sanctiuni mai puternice impotriva Moscovei. "Romania a sprijinit de la bun inceput sanctiunile impotriva Rusiei. Vom merge mai departe alaturi de partenerii nostri europeni".

Romania nu este amenintata direct de Rusia, dar tara se afla intr-o pozitie geografica "expusa". De aceea, Iohannis afirma ca isi doreste mai mult sprijin de la NATO, cum ar fi prin gazduirea unui centru de comanda de divizie.

FOTO: Laurenţiu Diaconu-Colintineanu

Despre Schengen:

"Cred ca nu trebuie sa construim o Europa cu doua viteze, ci o Europa unita. Parte din acest concept este si libertatea de miscare a cetatenilor, acolo unde sunt indeplinite conditiile. Romania indeplineste criteriile tehnice din 2011, asa ca a sosit momentul sa abordam problema foarte concret", a spus Iohannis pentru ARD.

Despre imaginea Romaniei:

"Romania e mult mai buna decat imaginea pe care o are. Dar ca imaginea sa se potriveasca cu ceea ce e Romania de fapt, trebuie sa ne straduim cu totii mai mult".

Seful statului efectueaza o vizita oficiala in Germania astazi.

 

 

FOTO: Laurenţiu Diaconu-Colintineanu