Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul german aprobă împrumutul pentru Grecia

parlamentul_german.jpg

Parlamentul german aprobă împrumutul pentru Grecia

Bundestag-ul german a aprobat cu o majoritate covîrşitoare prelungirea cu patru luni a programului european de ajutor pentru Grecia. Doar 32 de parlamentari au votat împotriva.

corespondentul RFI la Berlin William Totok

Parlamentul federal a aprobat prelungirea cu 4 luni a programului european de ajutor pentru Grecia. Pentru prelungirea cu 4 luni, adică pînă-n iunie, au votat 542 de deputaţi, 32 au votat împotriva şi 13 parlamentari s-au abţinut. În pofida discuţiilor şi controverselor care au precedat votul de astăzi, numărul celor care s-au pronunţat pentru sprijinul Greciei în vederea depăşirii crizei actuale a fost mai mare decît cu ocazii similare din trecut. Acest program urma să expire la sfîrşitul acestei luni. Programul fusese adoptat în 2012 și prevede un ajutor de 140 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Într-un interviu acordat azi dimineaţă postului naţional de radio (DLF), comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, a lansat un apel către guvernul de la Atena cerîndu-i „să respecte obligațiile asumate față de partenerii europeni și față de Fondul Monetar Internațional”.
Înainte ca deputaţii să voteze, ministrul federal al finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble a pledat pentru acordarea împrumutului şi a avertizat faţă de periclitarea comunităţii europene în cazul unui vot negativ. „Germania”, a spus Schäuble în faţa Bundestag-ului, „Germania va avea doar atunci un viitor bun dacă unificarea europeană va ieşi învingătoare şi dacă ne susţinem reciproc în Europa”. 
Ministrul totuşi a recunoscut că nu i-a fost uşor să ia o decizie în favoarea prelungirii ajutoarelor.
Mai mulţi deputaţi conservatori din partea Uniunii Creştin-Democrate şi Uniunii Creştin-Sociale (bavareze) au anunţat înaintea şedinţei de astăzi a Parlamentului că ei vor vota împotriva prelungirii împrumutului pentru Grecia. Construcţia actuală a uniunii monetare europene, a declarat creştin-democratul Carsten Linnemann într-un interviu radio (DLF), nu are niciun viitor, aşa că el va vota împotriva.
 
Grupul parlamentar social-democrat anunţase în prealabil că va vota în unanimitate pentru împrumut. Tot aşa şi grupul ecologist. Într-un mod similar s-au pronunţat şi deputaţii post-comunişti din Partidul Stîngii, deşi iniţial post-comuniştii au criticat faptul că Greciei i se impun reforme de austeritate care provoacă o pauperizare a populaţiei. Preşedintele grupului parlamentar post-comunist, Gregor Gysi a cerut un „plan Marshal” care va impulsiona investiţiile.
Ministrul Schäuble a subliniat necesitatea respectării înţelegerilor cu ţările din zona euro şi continuarea reformelor pe care guvernul grec a promis că le va transpune.
Grecia, de fapt, nu primeşte noi ajutoare financiare, ci doar mai mult timp pentru a transpune o parte din programul de reforme. Dacă votul din parlament ar fi fost negativ, sprijinul acordat Greciei s-ar fi încheiat mîine, pe 28 februarie. Despre un nou ajutor financiar se va discuta la sfîrşitul lunii iunie. O decizie în acest sens depinde de progresul reformelor.
 
În mod concret, astăzi s-a dat undă verde creditelor blocate, din pachetul de ajutor, în valoare de 5,4 miliarde de euro - plus 1,8 miliarde obţinute din vînzările obligaţiunilor de stat din Grecia de către Banca Centrală Europeană. La aceste sume se adaugă încă 10,9 miliarde care fuseseră planificate pentru asanarea băncilor din Grecia. 
 
 
Corespondentul RFI la Berlin William Totok