Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce se teme Italia de organizația Statul Islamic

imigranti_pe_mare.jpg

De ce se teme Italia de organizația Statul Islamic

Mesajele de propagandă transmise în ultima vreme de gruparea Statul Islamic (SI) pe rețelele de socializare și pe televiziunile locale au menționat deseori Italia și Vaticanul ca posibile ținte. Autoritățile de la Roma se tem de ipoteza că potențiali jihadiști ar putea ajunge în Italia pe ambarcațiunile cu imigranți plecate de pe coasta libiană. Din cei 170 de mii de imigranți clandestini veniți pe mare în Italia anul trecut, cel puțin 120.000 dintre ei au fost identificați corespunzător, restul nu.. Iar acesta este un alt motiv de îngrijorare pentru Roma.

corespondentul RFI la Roma Elena Postelnicu

 “Cu mainile pe tragaci, venim din Libia la Roma” este una dintre ultimele amenintari transmise pe twitter de teroristii islamici pentru Italia zilele trecute. Si cea mai cutremuratoare amenintare totodata. Textul este insotit de o fotografie cu steagul Califatului fluturand deasupra Coloseumului si cu un terorist armat care priveste peste mare spre faimosul monument italian.

In a doua imagine este desenat gazoductul Greenstream care lega Libia de Italia si Europa pana in 2011 cand furnizarea de gaz a fost suspendata din cauza violentelor.

“Valurile ne despart inca, dar aceasta reprezinta un mare pericol, este o promisiune din partea Profetului nostru” se mai spune in textul care insoteste cele doua imagini. “Fiti atenti, orice pas stupid, va va costa scump!” continua amenintarea teroristilor, care se refera la rolul de ghid pe care Italia intentioneaza sa-l aiba in stabilizarea situatiei din Libia.

Este greu de decis daca anuntul ar putea fi o amenintare precisa si concreta. Este insa pentru prima data cand in sirul acestor amenintari aproape zilnice din partea teroristilor fata de Italia apare steagul Califatului pe Coloseum si nu in statul Vatican, asa cum se intampla in ultima vreme. 

Alerta este la nivel inalt in capitala italiana. Amenintarile sunt considerate credibile. De la atentantul din Copenhaga si primul avertisment ca teroristii s-ar afla deja in sudul capitalei italiene, controalele forteleor de ordine s-au inmultit in gari, in aeroporturi si in statiile de metrou, dar si in jurul monumentelor istorice si in centrele commerciale.

Totodata zi de zi politia efectueaza controale si razii in cartierele multi-etnice, unde s-ar putea ascunde acesti teroristi sau complici de ai lor. Zeci de clandestini care vin din Libia fug din centrele de primire din sudul Italiei sau chiar imediat ce debarcheaza, fara sa fie inregistrati, iar autoritatile se tem ca printre acestia se pot infiltra si teroristi. De la inceputul anului pana acum au debarcat in sudul Italiei – 7850 de persoane venite pe Mediterana de la Tripoli.

Autoritatile italiene fac apel la Europa, la Uniunea Europeana si la Nato. De mai bine de doua luni se semnaleaza ca operatiunea Triton nu are resursele necesare pentru a salva vietiile acestor clandestini, iar despre controale nici nu mai poate fi vorba. Totodata directorul organizatiei AMNESTY International Italia, Gianni Rufini aminteste si de respectarea drepturilor omului.

Pentru un an, Italia a fost în măsură să gestioneze acest flux migratoriu prin intermediul operațiunii Mare Nostrum, salvând multe vieți omenești, care riscau să moară înecate, purtându-i în siguranță la mal, după care i-a îngrijit indentificat și înregistrat, în conformitate cu regulile de securitate națională. Operațiunea Mare Nostrum s-a încheiat la finalul anului trecut, fiind înlocuită cu alta mult mai ineficientă, insuficientă și cu un mandat divers, fiind vorba de operațiunea Triton, sub egida UE, care se rezumă doar la securitatea frontierelor dar nu și la salvarea persoanelor aflate în dificultate. Această schimbare a constituit un recul în modul de tratare a persoanelor care solicită azil politic sau statutul de refugiat din țări aflate în situații de confruntări armate, fiindu-le încălcate astfel drepturile firești prevăzute atât de legile italiene cât și de cele comunitare.

L-am intrebat pe Gianni ruffini ce ar trebui sa faca Italia in fata acestor amenintari din partea teroristilor

În mod firesc, autoritățile ar trebui să acționeze, pentru asigurarea unei siguranțe sporite în țara noastră, însă acest lucru nu trebuie să se întâmple în maniera în care a fost impusă după 11 septembrie 2001, în dauna libertății și a drepturilor cetățenilor. Operațiuni ca arestările ilegale, urmărirea și interceptările convorbirilor telefonice, limitarea libertăților unor persoane,  pe motivul apartenenței la o comunitate națională diferită, sau pentru că sunt de o religie diversă de cea majoritară, este în mod absolut inacceptabilă. Lupta împotriva terorismului nu poate fi dusă cu încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Primul ministru Matteo Renzi spune ca asteapta decizia aliantei nord atlantice. Numai ieri la Roma a foost prezent secretarul general Jens Stoltenberg, care doar a promis sprijinul alinatei, insa nu a oferit nici un detaliu concret asupra acestei eventuale interventii.

 
Corespondentul RFI si RRA la Roma Elena Postelnicu