Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juncker: O armată UE ar arăta Rusiei că suntem serioși

armata.jpg

Juncker: O armată UE ar arăta Rusiei că suntem serioși

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pledează pentru înfiinţarea unei forţe militare a Uniunii Europene, apreciind că acest lucru ar îmbunătăţi poziţia blocului comunitar pe scena internaţională şi ar transmite un mesaj Rusiei, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker a declarat că formarea unei armate comune " ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe şi de apărare şi să asumăm împreună responsabilităţile Europei în lume", spune in interviu Jean Claude  Juncker. "Imaginea Europei a suferit dramatic, iar în ceea ce priveşte politica externă nu pare să fim luaţi în serios", a adăugat el.

Preşedintele CE mai spune că, printr-o asemenea forţă, UE ar putea reacţiona într-o manieră credibilă când se confruntă cu o ameninţare la adresa libertăţii într-un stat membru sau într-o ţară vecină.

"Nu am crea o armată europeană care să fie folosită imediat", a subliniat el. "Dar o armată comună a europenilor ar arăta Rusiei că suntem serioşi în ceea ce priveşte apărarea valorilor Uniunii Europene", a precizat acesta.

Juncker a adăugat că o forţă a UE nu ar fi considerată o provocare pentru rolul de apărare al NATO.

Propunerea unei forţe de apărare a UE a fost formulată prima dată în Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în decembrie 2009. Cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy au pledat în favoarea unei asemenea forţe.

Potrivit tratatului european, politica de apărare şi problemele militare rămân în mare parte domeniul in care fiecare stat membru decide singur pentru el.

Ideea lui Junker este binevenită în actualul context și ar putea fi pusă rapid în practică, dacă există voință, explica la RFI europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Cum ar putea funcționa aceste forțe comune - explică Marian Jean Marinescu:

“Este o voce extrem de importantă (n.r. Jean Claude Juncker). Şi de obicei când se face o astfel de declarație nu se face fară consultări înainte. Probabil că au existat consultări cu șefii de stat și de guvern și atunci putem spera că pașii vor fi făcuți foarte repede... Până acum se spunea că nu avem nevoie în Europa. Acum s-ar părea că am avea nevoie... Eu cred că dacă există voință politică s-ar putea face foarte repede acest lucru” conchide la RFI europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

De partea sa, fostul consilier prezidențial Iulian Fota crede că liderilor UE le va fi greu să convingă cele 500 de milioane de cetățeni europeni că este nevoie de o astfel de forță armată. Însă înainte de înființarea unei astfel de armate, Uniunea Europeană are nevoie de o agendă strategică, crede Iulian Fota. Tocmai de aceea, planul Juncker arată bine în teorie, deocamdată.

 
Marian Jean Marinescu, intervievat de Andreea Orosz, despre o armată a UE