Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Grecia poate fi exclusă din spațiul Schengen, dar nu peste noapte

christian-mititelu-cna-bbc.jpg

Christian Mititelu

Grecia începe azi discuţiile tehnice cu inspectori din partea creditorilor internaţionali atât la Bruxelles cât şi la Atena. Finanțatorii externi verifică stadiul reformelor pe care guvernul de la Atena trebuie să le adopte pentru a primi bani în continuare. Executivul condus de liderul Syriza, Alexis Tsipras, speră să obțină, până la 1 aprilie, următoarea tranşă de 7 miliarde euro din cadrul ajutorului financiar pentru a putea plăti salarii și pensii.

Negocierile vin după declarații amenințătoare de la Atena.

Ministrul elen al Apărării, Panos Kammenos, ameninţă cu trimiterea refugiaţilor ajunşi în Grecia în Germania, dacă Berlinul nu va susţine programul de asistenţă financiară destinat Atenei, relatează filiala germană a publicaţiei The Local.

"Dacă vor da vreo lovitură Greciei, trebuie să ştie că imigranţii vor primi acte pentru a ajunge la Berlin", a declarat Kammenos în cursul unei reuniuni a partidului său de extremă-dreapta - Grecii Independenţi.

Ministrul grec a subliniat că, dacă unii dintre refugiaţi sunt membri ai grupului terorist Stat Islamic, este vina Europei, din cauza poziţiei asumate în privinţa crizei financiare a Greciei.

În urmă cu o săptămână, adjunctul ministrului grec de Interne, Giannis Panousis, a făcut declaraţii similare.

Analistul de politică externă Christian Mititelu crede că astfel de declarații sunt primite cu consternare în Uniunea Europeană. De asemenea, consideră Christian Mititelu, Grecia poate fi exclusă din spațiul Schengen, dar nu peste noapte (AUDIO).

Grecia ar putea rămâne fără lichidităţi până la finalul lunii martie. În 2010, Grecia a primit un pachet de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional. În prezent, datoria guvernamentală a Greciei se ridică la aproximativ 315 miliarde de euro.

Analistul de politică externă, Christian Mititelu, intervievat de Magda Prelipceanu