Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda: Preşedintele Iohannis trebuie trezit din somnul în care a căzut, se întâmplă lucruri grave în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis nu poate fi "mut ca un peşte", când Parlamentul refuză să ridice imunitatea unor membri ai săi. O spune la RFI europarlamentarul Cristian Preda, după ce deputaţii au respins cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely.

Cristian Preda regretă că preşedintele Klaus Iohannis nu ia poziţie în cazul Borbely: "Regret că n-am auzit nimic dinspre preşedinte în această privinţă. Am auzit reacţii de la ambasada americană, de la ambasada Olandei şi vreau să vă spun că doar în ţările din lumea a treia reacţionează ambasadele occidentale, nu şi preşedintele. Deci cred că preşedintele trebuie trezit din somnul în care a căzut. Se întâmplă lucruri grave în România de când el a fost ales, Parlamentul este selectiv atunci când e vorba de statul de drept şi asta cred că ar trebui să-l preocupe pe domnul Iohannis. Mi se pare că nu putem lăsa să treacă asemenea lucruri fără să le clarificăm".

"Eu ştiu că există o bătălie pentru majoritate şi trebuie spus că şi cazul Vosganian şi cazul Borbely sunt părţi dintr-un joc de putere, fiindcă acum şi Iohannis şi Ponta caută unul să câştige o majoritate, celălalt să păstreze o majoritate. Ponta s-a exprimat, cum o face el de trei ani, îl ştim, n-avem surprize din partea lui Ponta. Dar aşteptăm să vedem ce crede Iohannis în această privinţă", spune europarlamentarul.

Întrebat ce ar putea face preşedintele în astfel de cazuri, Cristian Preda a răspuns: "Atunci când i-a cerut lui Vosganian să demisioneze din poziţia pe care o ocupa, s-a întâmplat ceva. Repet, acum e vorba de bătălia pentru o nouă majoritate, toată lumea ştie acest lucru, în culise se fac recrutări, preşedintele a exprimat dorinţa de a avea o nouă majoritate. Or trebuie să vedem care-s mijloacele prin care se ajunge la aşa ceva. Face parte din instrumentarul pe care înţelege să-l folosească Iohannis protejarea udemeriştilor în faţa justiţiei? Repet, nu poate să fie mut ca un peşte în această chestiune".

Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Klaus Iohannis, în contextul imunităţii lui Laszlo Borbely
668