Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lăzăroiu, despre anchetele de corupţie: În ultimii 25 de ani, clasa politică a fost o clasă de piraţi

Anchetele de corupţie din ultima perioadă au provocat un adevărat "cutremur politic" în România, spune la RFI fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu. El crede însă că "nu trebuie să ne bazăm pe DNA că va reforma clasa politică" şi că "soluţiile trebuie căutate şi în plan instituţional".

Sebastian Lăzăroiu declară că "e cu adevărat un cutremur în clasa politică, pentru că sincer, mulţi nu se aşteptau să se ajungă vreodată aici. Din cauza asta ei şi-au văzut de treabă liniştiţi, cu şpăgile lor, cu corupţia şi deodată văd nu că-i iau pentru ce au făcut ieri, ci pentru ce s-a întâmplat acum cinci ani, şapte ani, zece ani şi de aici sigur, s-a creat foarte multă panică. Panică nu e doar în clasa politică, ci aş zice şi în mediul de afaceri, pentru că în general lucrurile astea s-au făcut aşa, printr-o complicitate între politicieni, funcţionari şi oameni de afaceri, cineva trebuia să dea şpaga respectivă. Şi din cauza asta e foarte multă panică, un gen de teroare, dar ea este într-un fel firească, pentru că abia acum statul îşi încordează muşchii şi arată că e un stat puternic, până acum a fost un stat slab, pentru că a lăsat să se întâmple tot felul de lucruri".

Fostul consilier prezidenţial spune că "în tranziţie, în ăştia 25 de ani, în România, clasa politică a fost o clasă de piraţi. A fost un fel de piraterie, marea corabie a statului, a proprietăţii de stat şi aici s-au dat, s-au făcut toate raidurile şi cine voia să se îmbogăţească se făcea pirat, adică intra în politică şi cam din asta s-a trăit în politică, iar acum e nota de plată. E adevărat că nu se aştepta nimeni să mai vină vreodată".

"Nu cred că trebuie să ne bazăm pe DNA că va reforma clasa politică din România, pentru că s-a văzut, pleacă unii, vin alţii mai tineri, care sunt chiar mai rapace decât cei dinainte (...). Soluţiile trebuie căutate şi în plan instituţional şi aici mă refer la legea finanţării partidelor politice, pentru că asta a fost o sursă uriaşă de corupţie, Agenţia Funcţionarului Public, care după părerea mea n-ar trebui să fie în subordinea Guvernului, pentru că aşa s-au măsluit concursuri şi aşa s-au vândut funcţii practic ani de zile", conchide Lăzăroiu.

 
Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre anchetele de corupţie