Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Declaraţie controversată a unui diplomat rus. Bucureştiul reacţionează

Un diplomat rus a ameninţat statele care participă la scutul antirachetă al NATO că vor deveni ţinte legitime ale Rusiei. Sistemul antirachetă este pur defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia, spune ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. El califică declaraţiile oficialului rus drept "inadmisibile".

Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, ameninţând că navele militare daneze riscă să fie atacate, dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă.

"Nu cred că danezii înţeleg foarte bine situaţia. Participarea la sistemul antirachetă va fi în detrimentul relaţiilor dintre ţările noastre. Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice ruse", a precizat diplomatul rus.

Bogdan Aurescu scrie pe Twitter că ameninţarea de a folosi forţa împotriva unui stat membru NATO este "inadmisibilă".

"Este inadmisibilă ameninţarea de a folosi forţa împotriva unui stat membru NATO", scrie Bogdan Aurescu, exprimându-şi "deplina solidaritate" cu Danemarca, aliat al României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

De partea sa, ministrul Apărării, Mircea Duşa, spune şi el că nu este de acord cu afirmaţia ambasadorului rus şi precizează că e vorba de un scut defensiv.

"Ministrul de Externe a luat o poziţie pe această declaraţie a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu o asemenea declaraţie şi încă o dată precizez şi eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv, care vizează apărarea antirachetă a ţărilor NATO", declară Mircea Duşa.

Sistemul antirachetă din Europa va include şi elemente terestre staţionate în România şi Polonia.