Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul și Occidentul în negocieri nucleare asidue dar incerte

fabius.jpg

Ministrul de externe al Franței, Laurent Fabius

Apropierea datei limită de 31 martie la care trebuie finalizate negocierile privind un acord nuclear de principiu între Iran și principalele puteri ale lumii dă naștere la un intens balet diplomatic în Europa. Acordul urmărește să obțină din partea Iranului renunțarea la unele activități nucleare considerate a fi de natură militară în schimbul relaxării sancțiunilor la care este supus pe plan internațional Teheranul.

Săptămâna de negocieri începe luni la Paris, unde doi miniștri israelieni se vor întâlni, se pare, cu ministrul de externe al Franței, Laurent Fabius, pentru a transmite un mesaj Occidentului să nu cedeze în fața negociatorilor iranieni.

Israelul consideră că Iranul constituie un pericol uriaș și că orice concesie poate duce la înarmarea nucleară a Teheranului care este consecvent în determinarea sa de distrugere a Israelului, pe lângă faptul că este un inamic declarat al Statelor Unite.

Franța este alături de Statele Unite, Marea Britanie și Germania unul dintre cele patru state occidentale ai căror miniștri de externe s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute la Londra pentru a se pune de acord cu privire la atitudinea față de Iran în chestiunea nucleară.

După întâlnire, cei patru miniștri au emis un comunicat în care se afirmă "Orice soluție trebuie să fie cuprinzătoare, durabilă și verificabilă. Niciuna dintre  țările noastre nu va aproba o soluție care nu întrunește acești termeni."

Între Franța și Statele Unite există totuși o divergență cu privire la durata pe care să fie impuse  restricții Iranului, Parisul dorind un termen de 15 ani, în timp ce Washingtonul avansând o durată de doar 10 ani.

Atât statele occidentale cât și Iranul și-au fixat un termen limită de încheiere a unui acord cadru politic în privința chestiunii nucleare de 31 martie și a unui acord final până la 30 iunie 2015.

Dinspre Teheran au venit reacții diferite. Liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Statele Unite de intimidare, în timp ce președintele Iranului, Hassan Rouhani, a spus că nu e nimic care să nu poată fi rezolvat. 

Cele patru state occidentale plus Rusia și China se vor întâlni miercuri și joi la Lausanne în Elveția cu reprezentanții Iranului pentru a încerca să ajungă la o înțelegere cu doar o săptămână înaintea termenului limită.
Rusia și China au de obicei postura de aliați ai Iranului, iar relațiile lor încordate cu Occidentul nu sunt de natură să creeze așteptări că ele vor face presiuni asupra Iranului pentru ca acesta să accepte concesii la masa negocierilor.