Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Justiția nu a fost blocată de Parlament în cazul Dan Șova” – Eugen Nicolicea, deputat UNPR

”Chiar nu s-a blocat cu nimic justiția în cazul acela, vot insuficient ca să fie trimis în judecată domnul Șova. Judecata merge mai departe, dacă este condamnat va executa. Singura diferență este că această cercetare și judecare nu se face în stare de arest”, spune la RFI deputatul UNPR Eugen Nicolicea.

”Imunitatea nu există decât pentru fapte și declarații politice, ba aș putea spune că articolul 72 (din Constituția României, n.r.) chiar spune că deputatul și senatorul poate fi urmărit și trimis în judecată, și se întâmplă. Ori, de aici încolo se trece la confuzia între imunitate și inviolabilitate – s-a modificat Constituția în 2003. Deci inviolabilitatea se referă la inviolabilitatea persoanei, adică reținere și arestare”, spune deputatul Eugen Nicolicea.

El explică în acest fel respingerea în Senat a cererii DNA de reținere şi arestare a senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari.

Răspunsul deputatului Eugen Nicolicea vine după o reacție a Consiliului Superior al Magistraturii la recentele voturi din Parlament referitoare la solicitările DNA de încuviințare a reținerii și arestării în cazul unor parlamentari, foști miniștri. CSM apreciază că situațiile din legislativ au îngreunat sau chiar au blocat actul de justiție. Mai mult, DNA cere CSM să sesizeze Curtea Constituțională, după votul de miercuri, din plenul Senatului, în cazul lui Dan Șova.

Recentele situaţii din Parlament au blocat sau îngreunat actul de justiţie, arată CSM în poziţia oficială adoptată joi în plen. CSM susţine că imunitatea parlamentarilor şi a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să conducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie, acestea fiind de competenţă exclusivă a organelor judiciare.

Parlamentarii au respins, de la începutul acestui an, trei cereri privind ridicarea imunităţii unor parlamentari, foşti miniştri.