Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eugen Teodorovici, la Finanțe; Marius Nica, la Fonduri Europene

teodorovici_2.jpg

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Eugen Teodorovici va fi ministru al Finanţelor, iar funcţia acestuia de ministru al Fondurilor Europene va fi preluată de Marius Nica. acesta a fost până acum secretar general al Ministerului Muncii. Propunerile au fost acceptate de preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat premierul Victor Ponta.

Postul de ministru al Finanţelor a rămas vacant după ce fostul demnitar Darius Vâlcov, cercetar de DNA pentru fapte de trafic de influenţă, a demisionat. Postul a fost preluat, în urmă cu o săptămână, cu titlu de interimat, de către premierul Ponta. Primul ministru declara anterior că are trei variante de posibili miniştri, dar că nu ştie cine vrea să fie ”kamikaze” la conducerea Finanţelor.

Eugen Orlando Teodorovici s-a născut în 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice și are un doctorat în managementul fondurilor europene. În perioada 2000 - 2004, Teodorovici a fost director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie și decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.

Între 2004 şi 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce între 2005 şi 2007 a fost director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură din minister.

În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 şi până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi a României.

În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău, iar în aceeaşi lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene. El este membru în Consiliul de Administraţie al CEC şi reprezentantul României în Consiliul Director al Băncii Europene de Investiţii. Teodorovici a fost și membru al PNL, partid din partea căruia a candidat la alegerile din 2008 pentru un post de senator de Vrancea, dar a pierdut.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, din iunie 2014, Teodorovici are patru terenuri intravilan - două în Sectorul 1 al Capitalei, unul în Sectorul cinci și unul la Otopeni. De asemenea, el are trei case în București, cu suprafețe de 220, 440 și 70 de metri pătrați, cumpărate în anii 2001, 2007 și 2008, două dintre ele fiind achiziționate prin credit. Totodată, Teodorovici are și un apartament de 64 de metri pătrați în București, moștenit în anul 1994.

Eugen Teodorovici deţine și un autoturism Dacia 1310, fabricat în 1996 şi cumpărat în 1998. Teodorovici are peste 28.000 de lei în fonduri de investiţii la ING Asigurări de viaţă, 6.000 de acţiuni la Eximbank, în valoare de 60.000 de lei şi 20% din părţile sociale de la SC Smart & Fun SRL.

Cine este noul ministru al Fondurilor Europene?

Marius Nica, propus ministru al Fondurilor Europene, a absolvit Academia de Informaţii, a lucrat în MApN și a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii. A fost și președinte al CA al Loteriei

Născut în 27 noiembrie 1980 în localitatea braşoveană Sânpetru, Marius Nica a absolvit, în 2003, Academia Naţională de Informaţii din Bucureşti, secţia Facultatea de Informaţii. Ulterior, Nica a obţinut o diplomă de master la SNSPA Bucureşti, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (2003-2005) şi a urmat un MBA la ASE, Facultatea de Administrare a Afacerilor în Limba Germană (2007-2009).

După terminarea facultăţii, Marius Nica a lucrat, timp de cinci ani, ca ofiţer la Ministerul Apărării Naţionale. Potrivit CV-ului său, Nica s-a ocupat la MApN de prelucrare, analiză şi sinteză informaţii, a fost manager recrutare personal şi a fost responsabil cu managementul de risc (incidente de securitate).

În perioada februarie 2008 - mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb. Timp de un an (mai 2011 - mai 2012), a fost administrator al societăţii SC Holding Group Trading International S.R.L.

Între mai 2012 şi ianuarie 2013, Nica a fost director de cabinet al Ministrului Mediului şi Pădurilor şi apoi secretar general la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Odată cu numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, în martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister.

Marius Nica a fost și președinte al Consiliului de Administrație al Loteriei Române, calitate pe care o menționează în ultima sa declarație de avere din aprilie 2014, precizând că în anul fiscal anterior a încasat, în această calitate, suma de 3.595 de lei.

În declaraţia sa de avere, postată pe site-ul Ministerului Muncii şi datată 4 aprilie 2014, Nica menționează, de asemenea, un teren intravilan în suprafață de 400 de metri pătrați şi două case - ambele cumpărate în 2011 - în localitatea natală, precum şi un apartament în Bucureşti, dobândit în 2010.