Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gyorgy Frunda: Parlamentul nu este un duşman al justiţiei

Gyorgy Frunda ia apărarea Parlamentului, acuzat că-i protejează pe unii senatori şi deputaţi suspectaţi de corupţie. Consilierul onorific al premierului spune la RFI că urmărirea penală împotriva unui parlamentar "se poate face fără nici o restricţie" în România. Pe de altă parte, Frunda consideră că "ar fi normal ca organele de urmărire penală să înceapă ancheta cu audierea suspectului".

Gyorgy Frunda precizează că Parlamentul are dreptul să avizeze sau nu cererile procurorilor de ridicare a imunităţii unor parlamentari, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări: "Atunci când Parlamentul e întrebat, se poate opune doar la arestare, percheziţie sau reţinere a unui membru al Parlamentului sau se poate împotrivi cercetării penale a unui ministru care cumulează şi funcţia de membru al Parlamentului. Aceste norme există în marea parte a ţărilor europene".

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta susţine că urmărirea penală împotriva unui parlamentar se poate face fără nici o piedică: "Vreau să fie clar: urmărirea penală împotriva unui parlamentar se poate face fără nici o restricţie, fără nici o piedică. Au fost mulţi parlamentari cercetaţi de către organele de urmărire penală, fără să fie arestaţi, s-au întocmit rechizitorii şi ei au fost condamnaţi, unii dintre ei sunt şi acum la puşcărie. Cred că aceasta este modalitatea normală a desfăşurării procesului. Tot aşa cum ar fi normal ca organele de urmărire penală să înceapă ancheta cu audierea suspectului, să-i spună care e situaţia, pentru că rolul Parchetului într-un stat de drept nu e să-l bage pe om la puşcărie cu orice mijloc, ci să afle şi să apere adevărul social, să apere societatea de infractori. Or ceea ce vedem în multe cazuri, când oameni politici, că de ei vorbim, dar e la fel şi în cazul altora, oameni de afaceri care sunt inculpaţi, sunt chemaţi la audieri abia atunci când dosarul este gata format şi la scurt timp sunt trimişi în judecată. Nu este normal. Într-un stat de drept, învinuiţii sunt chemaţi în prima fază a procesului, pentru a evita lungi dezbateri, pentru a afla adevărul pe o cale cât mai scurtă şi cât mai nemijlocită şi în funcţie de asta a lua deciziile care se impun".

Gyorgy Frunda apără Parlamentul, acuzat că blochează anchetele: "A prezenta Parlamentul ca un duşman al justiţiei, care blochează peste măsură accesul justiţiei la suspecţi învinuiţi, pentru a-i trimite în judecată, nu este adevărat. Pe de altă parte, greşeşte şi Parlamentul. Cred că nu poţi să aplici unităţi de măsură diferite atunci când se cere arestarea unor miniştri parlamentari. În funcţie de ceea ce prevăd dosarele care sunt trimise la Parlament, Parlamentul poate să dispună arestarea sau nearestarea persoanei în cauză, cu obligaţia de a face publice motivele de ce se opune atunci când se opune unei astfel de arestări, că nu sunt probe, că există o presiune politică şi aşa mai departe. Aşa se face şi în alte ţări".

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre imunităţile parlamentarilor