Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinci ceceni, inculpaţi pentru uciderea "la comandă" a opozantului rus Boris Nemţov

boris-nemtsov.jpg

Boris Nemtov Sursa foto : Reuters

Justiţia rusă i-a inculpat pentru "omor la comandă" pe cei cinci suspecți în cazul asasinării opozantului rus, Boris Nemțov. Instanţa moscovită a precizat într-un comunicat că suspecţii originari din Caucazul de Nord au fost acuzaţi de omor la comandă, cu scopul de a se îmbogăţi.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie. Cinci ceceni – între care Ramzan Bahaiev, Tamerlan Eskerhanov, Şagit şi Anzor Gubaşev şi Zaur Dadaiev - au fost reţinuţi de autorităţile ruse sub suspiciunea de implicare în asasinarea lui Boris Nemţov. Dadaiev şi-a recunoscut iniţial implicarea în această crimă, după care şi-a retras mărturia, afirmând că a fost făcută sub ameninţare. Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Pe de altă parte, anchetatorii ruşi au precizat că au identificat persoana care i-a dat arme, un vehicul şi bani presupusului autor al asasinatului, a anunţat cotidianul rus Kommersant, citând surse apropiate anchetei. Conform cotidianului, noul suspect, identificat doar cu numele Ruslik, le-a livrat o armă şi o maşină celor implicaţi în asasinarea lui Nemţov. El le-a promis de asemenea cinci milioane de ruble, echivalent a aproximativ 85.000 de dolari. Cotidianul precizează că Ruslik ar fi comandat şi organizat asasinatul. Comitetul rus de anchetă nu dă publicităţii identitatea lui Ruslik, iar acesta nu este inclus pe lista cu persoane date în urmărire, deoarece numai Zaur Dadaiev i-a menţionat numele. În schimb, opoziţia din Rusia acuză Kremlinul de asasinarea lui Nemţov, care se pregătea să publice un raport privind implicarea trupelor ruse în conflictul din Ucraina. Opoziţia rusă a anunţat că va publica în curând raportul.