Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan la Bucureşti: Sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE va fi şi mai hotărât

erdogan_bucuresti_sprijinul_romaniei_pentru_aderarea_turciei_ue_mai_hotarat.jpg

Klaus Iohannis şi Recep Erdogan (Foto: www.presidency.ro)

România susţine Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană, declară preşedintele Klaus Iohannis. De partea sa, preşedintele turc spune că sprijinul Bucureştiului va fi şi mai hotărât în perioada următoare. Recep Erdogan şi-a scurtat vizita în România, din cauza evenimentelor din Turcia.

Recep Erdogan s-a aflat miercuri la Bucureşti. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că "România susţine Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană".

"Cred că atât UE, cât şi Turcia ar avea de câştigat în toate domeniile, de la dezvoltare economică, la stabilitatea regională, în urma integrării europene a Turciei", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă comună de presă cu omologul turc, la Palatul Cotroceni.

De partea sa, liderul de la Ankara a mulţumit României pentru sprijinul în drumul către UE: "Cred că în perioada următoare sprijinul României va fi şi mai hotărât în acest proces de aderare al Turciei la UE".

Preşedintele Turciei a atras atenţia că dacă România va renunţa la vizele aplicate cetăţenilor turci, "sigur că şi numărul turcilor care vor vizita România va creşte".

"Vizele împiedică dezvoltarea relaţiilor turistice şi, din păcate, turcii nu pot veni în România", a spus Erdogan.

 

Vizită scurtată

 

Dineul de la Palatul Cotroceni în onoarea preşedintelui Turciei, programat pentru miercuri seară, a fost anulat, Recep Tayyip Erdogan scurtându-şi vizita în România, în urma ultimelor evenimente din Turcia.

În conferinţa de presă comună cu şeful statului român, preşedintele Turciei a declarat că procurorul decedat după ce a fost luat ostatic într-o instanţă din Istanbul este "un erou". Preşedintele turc speră să poată vizita miercuri seară familia acestuia şi spune că lupta împotriva terorismului trebuie să continue într-o manieră hotărâtă. Erdogan a precizat că marţi la Istanbul, un procuror a fost luat ostatic şi "ucis mişeleşte".

Procurorul a fost luat ostatic în cursul unui proces referitor la cazul unui adolescent împuşcat mortal de forţele de ordine, la protestele privind parcul Gezi din Istanbul.

 

Cablu energetic româno-turc

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în prezent se face un nou studiu de fezabilitate legat de cablul energetic România-Turcia.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Erdogan despre proiectul privind cablul energetic, preşedintele Iohannis a declarat: "Am abordat în discuţia noastră tete-a-tete această chestiune. În momentul de faţă, situaţia este următoarea: a existat un studiu de fezabilitate, care a fost realizat acum mai mulţi ani. S-a considerat că nu toate datele relevante au fost elucidate şi s-a comandat de către autorităţile competente un nou studiu de fezabilitate, care relevă mai bine ce se poate obţine".

"L-am rugat pe domnul preşedinte să aşteptăm un pic până avem concluziile noului studiu de fezabilitate şi după aceea să se găsească între cele două guverne cele mai bune soluţii pentru a continua într-o formă sau alta discuţiile pe securitatea energetică", spune şeful statului.