Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andreea Paul: Balaurii evaziunii continuă să ne înconjoare şi piticii sunt suspendaţi

andreea_paul_balaurii_evaziunii_continua_inconjoare_piticii_sunt_suspendati.jpg

ANAF-ul, criticat pentru controalele din ultima vreme.

ANAF-ul rupe micii întreprinzători şi nu vede fraudele mari, declară la RFI prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul. "Cum să nu vezi zece milioane de euro la o persoană fizică, dar reuşeşti să vezi zece lei?", se întreabă ea.

Andreea Paul comentează ofensiva ANAF din ultima perioadă: "În tot răul există un bine. Acum, conformarea voluntară creşte, după acţiunile şoc ale ANAF. Dacă te duci la coafor, la restaurant sau la orice magazin, ai început să primeşti chitanţa fiscală. Totodată, încasările la buget au crescut în primele luni ale acestui an, dar cifrele frumoase de pe hârtie ascund realitatea amânării din nou a rambursărilor TVA către agenţii economici".

Prim-vicepreşedintele PNL critică ANAF pentru că nu combate marea evaziune: "Nu e bine însă că balaurii evaziunii continuă să ne înconjoare şi piticii sunt suspendaţi. Să fie clar, ANAF nu a rezolvat mega-domeniile cu evaziunea fiscală din alcool şi tutun sau din agricultură sau din petrol, care ar putea salva mii de locuri de muncă ale românilor, dar acum luptă virulent cu câteva sute de lei, mai ales bacşişul din restaurante. I-aş întreba pe preşedintele ANAF şi pe premierul Victor Ponta: când au ieşit ultima dată la restaurant, cât au plătit bacşiş?".

Andreea Paul spune că "acum, ANAF-ul rupe micii întreprinzători şi nu vede fraudele mari, nu vede facturile care se vând zi de zi în Colentina pe stradă sau Complexul Europa, unde importatorii vând zilnic tiruri întregi de marfă. Ele generează evaziune, iar producătorii români, locali, corecţi sunt puşi în dificultate. Trebuie ridicat în comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului faptul că ANAF nu vede sumele uriaşe nefiscalizate, care circulă în economie şi care formează marile averi. Cum să nu vezi zece milioane de euro la o persoană fizică, dar reuşeşti să vezi zece lei?".

 

Poziţia ANAF

 

O ţară nu poate funcţiona fără firme, la fel însă cum nu poate funcţiona nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până în prezent, a declarat miercuri agenţiei Mediafax şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, ca reacţie la declaraţiile de marţi ale preşedintelui Klaus Iohannis pe această temă.

"Avem deja aproape un miliard de euro în plus. Aceştia nu sunt bani colectaţi de la covrigării şi florării, ci din eficientizarea colectării şi combaterea marii evaziuni. Sunt convins că nu peste foarte mult timp, când surplusul de venituri obţinut din combaterea evaziunii va ajuta la relaxarea fiscalităţii, păstrând România în ţintele de deficit, lumea va înţelege că nu este vorba de nici o exagerare a ANAF, ci de respectarea legii şi asigurarea unui mediu concurenţial onest la absolut toate nivelurile", a mai afirmat Diaconu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că Fiscul lucrează ca pendulul, întrucât uneori nu se ocupă de probleme, iar alteori se ocupă de detalii care nu merită atenţia şi i-a sfătuit pe jurnalişti să întrebe la ANAF dacă o ţară fără firme poate să funcţioneze.

 
Andreea Paul, intervievată de Cosmin Ruscior, despre controalele ANAF