Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raluca Turcan: E dificil să schimbăm acum majoritatea, politicienii curaţi nu se scot din joben

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, declară la RFI că "trebuie cântărit foarte bine cât de mult poate să meargă compromisul pentru obţinerea unui nou Guvern". Ea precizează că nu este dispusă să facă orice "doar pentru a fi la guvernare". Turcan mai spune că alegătorii trebuie să înţeleagă faptul că "oamenii politici din Parlament care să dea o altă majoritate nu se scot acum din joben, nu se inventează unii curaţi-curăţei".

Raluca Turcan crede că "este important să nu-i minţim pe oameni şi să înţeleagă că o nouă majoritate poate fi obţinută în momentul de faţă pe câteva căi: venind unii oameni care au plecat din PNL şi acum doresc să se reîntoarcă sau prin nişte alianţe în Parlamentul României, dar care sunt făcute cu partide pe care cetăţenii deja le cunosc foarte bine şi mă refer la UNPR, PC, UDMR şi alte partide care gravitează în jurul PSD-ului şi care ar putea fi preluate într-o altă majoritate. Deci este dificil în momentul de faţă să schimbi majoritatea, pentru a avea un nou Guvern".

O nouă majoritate parlamentară trebuie formată din "oameni de calitate", consideră vicepreşedintele PNL. "Dorim să avem un Guvern, dorim să avem pârghiile pentru a susţine în Executiv programul politic al lui Klaus Iohannis, însă lucrul acesta trebuie să se facă cu oameni de calitate şi hotărâţi să facă lucrul acesta. PNL-ul are o parte. Trebuie să-i găsim pe ceilalţi", explică Raluca Turcan.

Cu cine va face PNL o nouă majoritate parlamentară? "Mie mi se pare absolut corect ca cei care ne ascultă şi ne urmăresc să înţeleagă situaţia, nu trebuie minţiţi, nu trebuie amăgiţi. Oamenii politici din Parlament care să dea o altă majoritate nu se scot acum din joben, nu se inventează şi vin unii nou-nouţi, curaţi-curăţei, care să formeze o majoritate parlamentară. Sunt cei trimişi în Parlament de vechea lege şi de către partidele politice care acum sunt în majoritatea parlamentară a PSD sau care au migrat de la PDL sau PNL. Aceştia sunt oamenii politici din Parlament. De aceea, trebuie foarte bine cântărit cât de mult poate să meargă acest compromis pentru obţinerea unui nou Guvern. Dacă o nouă majoritate s-ar face pentru proiecte legislative concrete, pentru un program de guvernare stabilit până în ultimele puncte, eu cred că oamenii ar înţelege şi s-ar confirma şi electoral această încredere pe care PNL-ul o are acum", afirmă Turcan.

 

Varianta unei "Opoziţii consistente şi responsabile"

 

Raluca Turcan nu exclude varianta ca PNL să ajungă la guvernare de-abia după alegerile de anul viitor: "Nu sunt dispusă ca om politic să fac orice doar pentru a fi la guvernare. Cred că şi o acţiune de Opoziţie consistentă, o acţiune plină de responsabilitate poate să-i facă pe cetăţeni să înţeleagă şi să aştepte alegerile de anul viitor şi să dăm României un Guvern prin nişte alegeri".

Întrebată dacă personal, şi-ar dori preluarea guvernării în urma alegerilor sau dacă preferă varianta unei moţiuni de cenzură, Raluca Turcan a răspuns: "Eu prefer ambele variante. Prefer şi o moţiune, dar după acea moţiune să vină un Guvern cu o majoritate care într-adevăr într-un an de zile să dea altceva României, nu să dea scandal politic, nu să dea negocieri sau trocuri politice, vreau să dea punerea în practică a unui program de guvernare pe care deja îl avem conturat şi pe care evident putem să-l îmbunătăţim".

 
Raluca Turcan, intervievată de Cosmin Ruscior, despre o nouă majoritate parlamentară