Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu: Guvernul nu intenţionează să majoreze alte preţuri, pentru a compensa reducerea TVA

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Decizia Guvernului de a reduce TVA la alimente de la 24% la 9% este înţeleaptă. O spune la RFI preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El asigură că Executivul nu intenţionează să ia vreo măsură care să compenseze diminuarea Taxei pe Valoarea Adăugată.

Călin Popescu Tăriceanu apreciază măsura de reducere a TVA la alimente: "Salut această decizie a Guvernului. Sunt unul dintre cei care şi-ar fi dorit şi mai mult şi anume inclusiv o reducere generală a TVA-ului, de la 24 la 20, însă cred că în actualul context, decizia premierului a fost una înţeleaptă, o decizie care dovedeşte o anumită prudenţă. Mai ales când eşti la volan şi trebuie să stabileşti tu direcţia ca prim-ministru, cred că e corectă o astfel de abordare mai prudentă, lăsând economia să evolueze în continuare şi dacă evoluţia va fi confirmată, adică această evoluţie pozitivă pe care am avut-o în ultima perioadă va fi confirmată, nimic nu împiedică Guvernul ca de la 1 ianuarie 2016 să adopte şi cealaltă măsură complementară de reducere generală a TVA-ului de la 24 la 20%".

Întrebat dacă e de aşteptat ca autorităţile să ia în perioada următoare măsuri care să contrabalanseze reducerea TVA, preşedintele Senatului a răspuns: "Nu, în nici un caz. Am discutat în ultima perioadă foarte mult pe aceste subiecte legate de reducerea TVA-ului cu domnul prim-ministru. Nu există nici un fel de intenţie de a majora alte preţuri sau alte tarife pentru aşa-zisa compensare. Trebuie să plecăm cu toţii de la următoarea constatare: pe primele trei luni ale acestui an, încasările la buget au depăşit nivelul planificat cu 5,9 miliarde de lei. Prin urmare, economia creşte, produce mai mult, generează mai multe venituri la buget şi există o rezervă suficientă care să poată permite această diminuare a TVA-ului, care sigur că se va materializa printr-o scădere relativă a încasărilor la buget. Spun relativă de ce, pentru că dacă nivelul TVA e mai redus, se scontează totuşi pe o creştere a volumului de mărfuri care vor fi vândute şi care vor genera evident şi un TVA suplimentar".

 
Călin Popescu Tăriceanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reducerea TVA