Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert media: ”Situația presei din R.Moldova este foarte proastă”

macovei.jpg

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente din R.Moldova

Situația presei din R.Moldova este foarte proastă și în acest moment este lovită de interese ale unor politicieni și de lipsa pluralismului”. O spune într-un interviu la RFI, Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente din R.Moldova, după ce împreună cu mai muți experți media au discutat la Chișinău problemele cu care se confruntă jurnaliștii moldoveni, despre securizarea spaţiului informaţional dar și modalitățile de diminuare a influenţelor mediatice externe cu caracter propagandistic.

Evenimentul vine la scurt timp după ce în Parlament, un grup de deputați liberal-democrați și democrați au înregistrat un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizualului din R.Moldova – un proiect care a bulversat breasla jurnalistică din Moldova.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei susține că modificările propuse la Codul Audiovizualului, într-un regim de urgență și într-o atmosferă de secretomanie, vin cu scopul de a proteja și consolida interesele anumitor proprietari de media.

Am impresia că se dorește excluderea de pe piața media a unor concurenți, din segmentul audiovizualului, pentru a consolida capacitatea financiară a altora și în susținerea acestor teze vin unele prevederi din proiectul de lege nr.107, înregistrat de grupul de deputați liberal-democrați și democrați, prevederi care pe de o parte interzic radiodifuzorilor publici, Radio Moldova și Radio Găgăuzia, să plaseze publicitate comercială, lucru care în opinia noastră nu poate fi făcut atât timp cât nu avem o finanțare suficientă pentru activitatea acestor două companii publice.

Pe de altă parte, există și alte prevederi care lasă loc de interpretare și anume faptul că se dorește impunerea unui anume volum de producție autohtonă și se specifică foarte clar în ce fus orar ar trebui să fie difuzat acest produs autohton”, susține expertul moldovean.

”Totul se face sub paravanul interzicerii propagandei rusești”

În R.Moldova suntem cu toții martorii la o concentrare excesivă a pieții media și acest proiect de lege, în opinia noastră, apără interesele oligarhilor care dețin controlul asupra pieții media din Moldova. Nu ține cont absolut deloc de interesul public și de interesele consumatorilor de presă. Îi neglijează cu desăvârșire pe micii producători”, afirmă Petru Macovei.

Cel mai deranjant lucru este că totul se face sub paravanul interzicerii propagandei rusești pe teritoriul R.Moldova. ”Noi înțelegem cât de important este să fie diminuat fenomenul propagandei și al manipulărilor informaționale. Ele într-adevăr vin cel mai mult din spațiul rusesc. Dacă ar fi existat o dorință sinceră a politicienilor moldoveni de a pune capăt acestei propagande, ar fi fost un proiect de lege din două articole, care să vizeze doar propaganda. Legiuitorul încearcă de fapt să introducă prevederi care, pe de o parte,limitează libertatea presei și libertatea jurnaliștilor și acest proiect conține anumite prevederi care se încadrează perfect în limitele inadmisibile pentru o țară care se declară democratică și pro-europeană. Pe de altă parte, această inițiativă legislativă apără interesele unor proprietari de media”.

Întrebat dacă în prezent, propaganda rusească, ar putea fi oprită în R.Moldova, directorul API, Petru Macovei a spus:”Sunt convins, doar că acest lucru ar trebui să se întâmple în rezultatul unor monitorizări care să arate că la un anumit post de televiziune, pentru o anumită perioadă de timp, sunt tendințe de manipulare și propagandă și atunci să fie interzise de către CCA. Ca urmare a acestor monitorizări, printr-o hotărâre a instanței de judecată să fie interzisă difuzarea unor anumite emisiuni informative sau informativ-analitice, difuzate de către posturile din Federația Rusă, în acest caz și retransmise de posturile locale”.

Din păcate, radiodifuzorii naționali, cu licență în R.Moldova, preferă să retransmită posturi din Federația Rusă și nu din România și iarăși, pe de o parte, acest lucru este determinat de rating-ul companiilor rusești, consideră Petru Macovei.

Suntem într-un cerc vicios, atâta vreme cât televiziunile din România nu vor penetra spațiul din R.Moldova, nici nu vom putea vorbi de un rating pentru ele. Oamenii nu vor putea să le vadă, nu vor putea să acumuleze simpatii pentru ele într-o perioadă mai lungă de timp. Eu mă îndoiesc că acest apel al președintelui Nicolae Timofti către președintele Klaus Iohannis să stimuleze cumva investițiile pe segmentul mass-media, se vor materializa”.

Situația presei în R.Moldova se agravează și atât timp cât nu va exista o viziune și o dorință foarte clară din partea politicului de a reforma, de bună credință, pentru că reforme diferite pot avea loc însă ele au loc de cele mai multe ori în interesele private ale unor persoane și nu în interesul public. Ultimii ani au existat promisiuni frumoase în care am crezut și noi, au crezut și partenerii de dezvoltare cei din Europa și din Statele Unite ale Americii.

Au crezut în sinceritatea politicienilor, care au făcut niște reforme de fațadă, pe de o parte,iar pe de altă parte au spus că există probleme economice foarte importante și ele sunt prioritare. În opinia noastră, libertatea de exprimare și libertatea mass - media a devenit o prioritate în acest moment,tocmai pentru faptul că cei care dețin guvernarea au redus la zero eforturile minime care au fost făcute până acum”, consideră directorul API, Petru Macovei.

 
Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente din R.Moldova, intervievat de Valeria Vitu