Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Genocidul împotriva armenilor. Corlăţean: Atitudinea României a fost prudentă şi înţeleaptă

România a preferat încurajarea dialogului direct între Turcia şi Armenia, declară la RFI Titus Corlăţean, fost ministru de Externe şi actual consilier onorific al premierului Victor Ponta. El apreciază că atitudinea prudentă a Bucureştiului în chestiunea genocidului împotriva armenilor este "înţeleaptă". România nu a recunoscut genocidul.

În opinia lui Titus Corlăţean, "este un subiect care stârneşte în continuare foarte multă emoţie, pasiuni, reacţii la nivel politic şi înalt, am văzut şi poziţia exprimată de Papa la Vatican, am văzut criticile aduse de oponenţii politici preşedintelui SUA, în legătură cu faptul că n-ar fi onorat angajamentele de recunoaştere şi utilizare a acestei terminologii, genocid armean".

Fostul ministru de Externe crede că "este un subiect în care la Bucureşti, în toţi aceşti ani, s-a evitat şi a fost o anumită prudenţă în a se intra în delicateţea politică a acestui subiect. La noi, la Bucureşti, s-a preferat mai degrabă dimensiunea istorică (...) şi s-a preferat mai degrabă încurajarea dialogului direct între autorităţile de la Ankara şi Erevan, pentru a se apropia gradual poziţiile şi prin dialog politic, pentru a găsi în cele din urmă între cele două state direct interesate de subiect o soluţie convenabilă".

Titus Corlăţean apreciază poziţia Bucureştiului: "Eu cred că România a avut o atitudine înţeleaptă într-un subiect extrem de delicat, în sensul de a încuraja şi a sprijini cele două ţări să-şi rezolve singure până la urmă acest diferend".

 

Rezoluţia PE privind "genocidul împotriva armenilor"

 

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie prin care îndeamnă Turcia să recunoască "genocidul" împotriva armenilor, în contextul împlinirii a 100 de ani de la masacrul împotriva armenilor din Imperiul Otoman.

"Evenimentele tragice care au avut loc în perioada 1915-1917 împotriva armenilor din Imperiul Otoman constituie un genocid", se arată în rezoluţia adoptată cu o majoritate covârşitoare.

Ministerul turc de Externe a reacţionat imediat, acuzând Parlamentul European că vrea să rescrie istoria.

Papa Francisc a provocat o criză diplomatică duminică, denunţând masacrarea armenilor drept "primul genocid din secolul al XX-lea".

Potrivit unor istorici, până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de către turcii otomani în timpul Primului Război Mondial.

Turcia susţine însă că victimele au fost ucise în timpul unui război civil şi unor tulburări. Ankara refuză să recunoască termenul de genocid şi spune că bilanţul masacrului a fost exagerat.

 
Titus Corlăţean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre genocidul împotriva armenilor