Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezența trupelor americane în România, răspunsul dat de NATO lui Putin

militari.jpg

FOTO: clujtoday.ro

Aliații occidentali ai României trimit noi trupe în Europa de Est, iar prezența lor va deveni permanentă. Acesta este răspunsul pe care NATO îl dă amenințărilor formulate de oficialii ruși, a declarat generalul american Darryl Roberson. De asemenea, Guvernul României va moderniza Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, pentru a putea găzdui unitățile de aviație militară trimise de celelate state din alianța nord-atlantică și care vor staționa prin rotație în România.

Creșterea tensiunilor internaționale pe fondul agresiunii rusești în Ucraina a determinat conducerea alianței nord-atlantice să trimită noi trupe în regiune. România găzduiește chiar în acest zile mai multe unități militare americane, care se antrenează împreună cu militarii români. Aproximativ 350 de militari americani se află în Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, unde au venit cu 11 avioane de tip A 10. Împreună cu ceilalți militari occidentali prezenți în țările Europei de Est, aceștia reprezintă un răspuns concret la amenințările Rusiei adresate acestor state, spune generalul locotenent Darryl Roberson, comandantul detașamentului american din Câmpia Turzii.

Deși acțiunile recente ale domnului Putin sunt îngrijorătoare, această echipă prezentă aici este sunt un răspuns nu doar pentru el și pentru Rusia, ci face parte dintr-un plan pe termen mai lung. Punctul esențial este conceptul de prezență NATO prin rotație, care este o dovadă a angajamentului luat față de siguranța și securitatea aliaților, a spus Darryl Roberson la Câmpia Turzii.

Prezența unităților militare occidentale în România va deveni permanentă, a anunțat ministrul român al Apărării, Mircea Dușa. După încheierea misiunii militarilor americani prezenți la Câmpia Turzii, Baza Aeriană 71 va găzdui, prin rotație, noi unități de aviație din Portugalia și din Statele Unite ale Americii. Ministrul Mircea Dușa a precizat că Guvernul a decis să mărească și să modernizeze această bază aeriană.

În ultimele luni, prezența militarilor străini în Câmpia Turzii a devenit ceva obișnuit. În Baza Aeriană 71 au fost dislocate, pe rând, mai multe unități de aviație militară din Statele Unite ale Americii și din Canada.

 

 
Corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean