Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din ce în ce mai mulţi săraci în Franţa

oameni-saraci.jpg

Din ce în ce mai mulţi săraci în Franţa

Semnal de alarmă tras în Franţa tras de asociaţia Secours Catholique, ramura franceză a asociaţiei Caritas. Sărăcia se agravează în Hexagon. Fenomenul atinge tot mai multe cupluri cu copii. Mai mult, persoanele aflate în această situaţie  îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă.  

Anul trecut cei 60 de mii de voluntari de la Secours Catholique au discutat cu aproape un milion şi jumătate de francezi, dintre care jumătate copii. Marea majoritate, adică 95 la sută dintre acesti oameni trăiesc sub pragul sărăciei - stabilit în Franţa la 977 de euro pe lună iar 70 de procente sub pragul sărăciei extreme care este de 644 de euro lunar. O persoană din şase întâlnită de Secours Catholique nu dispune de nici o resursă şi 45 de procente dintre cei chestionaţi nu trăiesc decât din ajutoare sociale. În sfârşit, un ultim procent, cel al străinilor care reprezintă o treime din grupul studiat şi care trăiesc într-o sărăcie extremă. Dintre aceştia, jumătate au acte în regulă, adică nu sunt ilegal în Franţa.

 Săracii fac apel la Secours Catholique în primul rând ca să obţină ajutor alimentar, să primească ceva de mâncare. Mulţi vin însă şi cu facturi neplătite, sau chirii neachitate, e cazul a 6 oameni din 10  iar suma medie lunară de facturi neplătite se ridică la 800 de euro. Aşa încât  banii care mai rămîn după plata tuturor obligaţiilor devin din ce în ce mai puţini. Unii dintre cei întâlniţi de Secours Catholique, cu toate că muncesc o jumătate de normă - aproximativ 20 de ore pe săptămână pentru un salariu lunar de 730 de euro, rămân cu 50 de euro pe lună.

 Şi de aici apare o altă problemă: cu cât sunt mai săraci cu atât mai greu îşi găsesc oamenii un loc de muncă. 18 procente dintre beneficiarii ajutoarelor sunt muncitori săraci iar aproape 40 la sută sunt la şomaj dintre care un sfert şi-au pierdut orice drept la indemnizaţii. Iată ce spune Bernard Thibaud, secretarul general al asociaţiei:

 „Piaţa muncii este închisă, practic inaccesibilă celor mai săraci şi asta din diverse motive: bariere sociale dar şi din cauza unui soi de competiţie. Nu trebuie uitat că în Franţa există între 3,5 şi 5 milioane de şomeri pentru o ofertă de doar 300-400 de mii de locuri de muncă. Există deci zece şomeri pentru un loc de muncă iar printre aceştia zece, cei mai săraci au dificultăţile cele mai mari în a oţine un post”, afirmà responsabilul asociaţiei.

Pentru a-i ajuta pe oameni să obţină o slujbă, Secours Catholique acordă consiliere fiecărui caz în parte. Asociaţia insistă de asemenea pe "responsabilitatea socială a firmelor în combaterea şomajului" şi pe rolul "formării profesionale".

Şi în tot acest context Franţa este confruntată cu un nou val de concedieri.

Alcatel-Lucent, Alstom, La Redoute, FagorBrandt, Crédit Immobilier de France, seria neagră a planurilor sociale se amplifică şi îi face pe analişti să se întrebe dacă guvernul va trăi din nou coşmarul din 2012 când imediat după alegerea lui François Hollande în fruntea statului firme precum Air France, Sanofi, Peugeot Citroen anunţau concedierea a mii de oameni.