Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Antrenamentul de iarnă al puşcaşilor marini americani la Harghita, "o experienţă unică de viaţă"

Compania "Alpha" a Corpului de Infanterie Marină a SUA a încheiat, vineri, un stagiu comun de pregătire cu Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" din Sfântu Gheorghe, fiind primul antrenament al americanilor în condiţii de iarnă în România, ei spunând că a fost "o experienţă unică de viaţă", potrivit Mediafax.

Puşcaşii marini americani din Compania "Alpha" a Corpului de Infanterie Marină (MARFOREUR) au ajuns, luni, în Miercurea Ciuc, pe o vreme "neprietenoasă" din punctul lor de vedere, însă pe care militarii români o numesc "vremea vânătorilor de munte". Ei şi-au întâlnit partenerii de pregătire, soldaţii profesionişti ai Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" Sfântu Gheorghe, pe platoul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" de la Subpădure şi în poligonul de Garnizoană din Miercurea Ciuc.

Condiţiile meteorologice i-au pus la grea încercare pe americani, care au fost îmbrăcaţi în uniforme ca de vară, prea subţiri pentru o astfel de vreme, însă puşcaşii marini nu s-au plâns atunci când au dormit o noapte în corturi neîncălzite, în ger, la minus 11 grade Celsius, ca şi colegii lor români, având la îndemână doar strictul necesar supravieţuirii şi arma de care nu se despart niciodată.

"Au venit pentru prima dată în zona de munte şi nici nu sunt obişnuiţi cu frigul. Încet-încet şi-au dat drumul, s-au adaptat terenului şi condiţiilor de climă ă au prins nişte condiţii exact cum îi place vânătorului de munte, cu vânt, cu viscol, a şi nins, a fost şi ploaie şi ger - dar nu s-au plâns. Au fost total buimăciţi de cât de schimbătoare este vremea la munte", a povestit colonelul Vasile Cristea, comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" Sfântu Gheorghe.

Soldaţii americani au făcut antrenamente solicitante în teren muntos-împădurit, pe direcţii greu accesibile, căţărări pe stâncile versanţilor aproape verticali, coborâri în rapel, dar şi misiuni de scotocire, participând şi la trageri cu maşini de luptă diferite de cele aflate în dotarea lor.

"Ofiţerii şi subofiţerii Batalionului de Vânători de Munte sunt ospitalieri, sunt militari extrem de bine pregătiţi, soldaţi nemaipomeniţi, care ne-au antrenat în diferite tehnici, de la coborârea în rapel şi până la modul de operare în condiţii atmosferice nefavorabile, au lucrat îndeaproape cu puşcaşii mei marini. Chiar dacă este foarte frig, peisajul montan de aici este superb, am lucrat bine cu soldaţii, a fost o ocazie unică de viaţă să ne antrenăm în acest areal şi ştiu că, atunci când mă voi întoarce la ceilalţi colegi infanterişti marini, le voi împărtăşi această experienţă", a declarat locotenentul Michael Phillips de la "Alpha" Company, Black Sea Rotational Force 2014, comandantul Detaşamentului de militari americani.

"Mi-a plăcut foarte mult că am putut să schimbăm armele între noi", a spus, la rândul său, sergentul Brandon Johnson.

În schimb, militarii români au avut ocazia să testeze mitralierele M27 ale infanteriei americane şi armamenul de pe vehicule blindate Humvee .

Acţiunea comună din Harghita a militarilor români şi americani, etapă de instruire planificată în cadrul exerciţiului multinaţional "Black Sea Rotational Force 2014", desfăşurat împreună cu militarii Corpului de Infanterie Marină (MARFOREUR) al SUA, a fost apreciată de "ambele tabere", americanii spunând că se doreşte şi pe viitor organizarea unor astfel de stagii comune.

Militarii americani vor pleca vineri seară din Harghita nu doar cu amintiri plăcute, ci şi cu daruri din partea vânătorilor de munte, despre care au spus că "şi-ar lăsa viaţa cu toată încrederea în mâinile lor, într-un teatru de război".