Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite, paralizate de un val de ger polar

statele_unite_paralizate_de_un_val_de_ger_polar.jpg

Cimitirul Trinity Church din New York, acoperit de zăpadă (Foto: Reuters/Zoran Milich)

Un front de aer arctic a prins în gheare 25 de state din nordul, centrul şi chiar sudul Americii, cu ninsori abundente şi temperaturi care bat toate recordurile. Şcoli sunt închise în numeroase localităţi, afacerile au de suferit din cauza accesibilităţii rutiere reduse şi dereglării traficului aerian.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

"Temperaturile scad şi intrăm sub influenţa a ceea ce meteorologii numesc o tornadă polară", avertiza duminică seară un post de radio din statul nordic Minnesota, unde se înregistrează temperaturi de până la minus 33 de grade Celsius, cu intensificări ale vântului care coboară temperatura, în unele locuri, până la un polar minus 53 de grade.

"Stare de urgenţă decretată în nord-vestul statului Indiana. Doar vehicule autorizate pot circula. Nu este greu de imaginat la ce s-ar expune automobiliştii care au un accident sau o pană în această seară. Nu vă aventuraţi", avertiza un post de radio local.

Guvernatorul a mobilizat rezervişti, iar Parlamentul statal şi-a amânat deschiderea sesiunii anuale, care era programată pentru luni. Într-un alt stat central, Iowa, mercurul termometrelor va coborî începând de luni la temperaturi nemaiîntâlnite de o generaţie.

"Extrem de frig, cu fulguieli şi temperaturi în cursul nopţii de minus 27 de grade Celsius, ceea ce va bate recordul de minus 25, stabilit în 1988", consemna postul de ştiri WBBM din Chicago, marea metropolă de pe malul lacului Michigan.

Duminică, 1.260 de zboruri au fost anulate la cele două mari aeroporturi care deservesc oraşul, iar transportul în comun este serios perturbat. Se aşteaptă ca frigul să se accentueze în zilele următoare.

O evoluţie similară va avea vremea într-o serie de alte state, frontul arctic urmând să avanseze spre sud, afectând Tennessee-ul şi chiar nordul Floridei, unde autorităţile pregătesc adăposturi şi spaţii suplimentare de tratament spitalicesc.

Campionatul de fotbal american profesionist, care se află în fazele finale, a fost şi el afectat. Sâmbătă s-a jucat la Philadelphia, oraş din est, rar supus unor temperaturi extreme, la minus 15 grade, iar duminică după-amiază la Green Bay din statul central Wisconsin, meciul susţinut de echipa locală a început la minus 18 grade. Câteva ore mai târziu, termometrele arătau minus 31 de grade.

La New York se aşteaptă marţi un primăvăratic minus 10 grade, după ce la sfârşitul săptămânii trecute şcolile fuseseră închise din cauza ninsorii şi a temperaturilor glaciale.

America îngheţată! Galerie foto impresionantă.

 
New York, Radu Tudor, despre gerul şi ninsorile din SUA