A fost identificat autorul atentatului din 2012 de la Burgas

Bărbatul care a purtat explozibilul în atentatul antiisraelian din Burgas, în estul Bulgariei, soldat cu şase morţi în iulie 2012, a fost identificat, a anunţat cotidianul bulgar Pressa, în ediţia de duminică, relatează AFP, preluată de Mediafax.

"Teroristul este libanez", scrie cotidianul, referindu-se la surse din cadrul serviciilor de informaţii care au anunţat că omologii lor americani din cadrul CIA şi israelieni din cadrul Mossad au fost informaţi.

Detalii privind această anchetă sunt dezvăluite sporadic de publicaţii bulgare şi israeliene care citează surse anonime.

Contactată duminică de AFP, purtătoarea de cuvânt a Parchetului Rumiana Arnaudova s-a limitat să sublinieze "intensitatea investigaţiei". Ea a declarat că ancheta este prelungită până la 22 iunie.

Procurorul general bulgar Sotir Ţaţarov a mers recent în Israel. El a declarat la 20 februarie, fără alte precizări, că "Parchetul a descoperit noi fapte şi a identificat un participant direct care nu era cunoscut".

Ancheta privind atentatul din Burgas se concentrase până în prezent pe identificarea celui care a purtat explozibilul, ucis în explozie, deşi amprentele şi ADN-ul său erau disponibile, iar portretul său robot fusese publicat pe site-ul Interpol.

Ministerul bulgar de Interne a dezvăluit în iulie 2013 identitatea a doi presupuşi complici de origine libaneză: australianul Meliad Ferah, în vârstă de 32 de ani, cunoscut şi sub numele de Hussein Hussein, şi canadianul Hassan el Hajj Hassan, în vârstă de 25 de ani, care ar avea legături cu aripa armată a Hezbollah, mişcare şiită libaneză.

Urme de ADN ale lui Hassan au fost găsite, potrivit cotidianului, pe prosoape şi pe două pălării găsite în camera sa de hotel din Nessebar, la nord de Burgas.

Hassan este cel care ar fi detonat de la distanţă bomba aflată într-un rucsac pe care tânărul nou identificat l-a depus în compartimentul de bagaje al autocarului cu turişti israelieni.

Celălalt complice, Meliad Ferah, ar fi asamblat bomba care a provocat moartea a cinci turişti israelieni şi a şoferului bulgar al autocarului şi rănirea altor 35 de persoane.

Elementele strânse de anchetă au contribuit la decizia Uniunii Europene din 22 iulie de a înscrie aripa armată a Hezbollah pe lista neagră a organizaţiilor teroriste.