Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cluj: Strategie nouă pentru a atrage studenţi la Universitate

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au creat o strategie, prin care vor să mențină la un nivel ridicat interesul tinerilor pentru studiile oferite de cele 21 de facultăți. Astfel, elevii de liceu vor primi meditații gratuite, însă au și posibilitatea de a participa la concursuri școlare, organizate de facultăți, care pot înlocui examenele de admitere. Nu în ultimul rând, universitatea clujeană a decis crearea unor noi specializări, în conformitate cu solicitările venite de pe piața muncii.

Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean

În condițiile în care România se confruntă cu un declin demografic prelungit, iar numărul potențialilor candidați la admiterea la facultate a scăzut și mai mult ca urmare a rezultatelor înregistrate la examenul de bacalaureat în ultimii ani, Universitatea Babeș-Bolyai a decis să recurgă la o strategie aparte pentru a atrage în continuare studenți. De exemplu, elevii de liceu vor putea primi consultații gratuite din partea studenților voluntari. Apoi, unele facultăți au decis să organizeze concursuri destinate elevilor de clasa a XII-a, iar rezultatele obținute de ei pot înlocui examenele de admitere la facultate, spune rectorul Ioan-Aurel Pop.

Rectorul clujean a declarat că elevii pot participa și la examenele de admitere și pot opta apoi între a folosi rezultatele obținute la concursurile școlare sau la examenele de admitere.

De asemenea, facultățile vor încerca să ofere specializări noi, cerute pe piața muncii, O astfel de specializare este reprezentată de informatica în limba germană, spune decanul Facultății de Matematică – Informatică, Adrian Petrușel.

Universitatea Babeș-Bolyai, fondată în anul 1581, este cea mai veche din România. De asemenea, cu peste 45.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, este cea mai mare din țară. Universitatea clujeană are linii autonome de studiu în limbile română, maghiară și germană, dar și studii în limbile engleză și franceză. 

Material realizat de corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean
1313