Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chestiunea romilor inflamează relaţia dintre Bucureşti şi Stockholm

cersetori.jpg

Chestiunea romilor inflamează relaţia dintre Bucureşti şi Stockholm

”Sunt furioasă, tristă şi iritată”. Acesta a fost comentariul Birgittei Ohlsson ministrului suedez al democraţiei, în momentul în care a fost întrebată despre discuţiile purtate cu partea română în privinţa cerşetorilor români de pe străzile Suediei. O reacţie suprinzător de vehementă pentru un politician dintr-o ţară care, tradiţional, are luări de poziţie mult mai ponderate.

corespondentul RFI la Stockholm, Constantin Drăgan

Acelaşi ministru a continuat pomenind despre întâlnirile discrete care au loc de câteva luni bune între guvernele de la Stockholm şi Bucureşti pentru rezolvarea problemei, discuţii care s-au curmat brusc în momentul în care România a refuzat propunerea Suediei de a trimite la Bucureşti o delegaţie de experţi europeni care să ajute la folosirea fondurilor pe care Uniunea Europeană le alocă pentru integrarea romilor.

”Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige puncte electorale”, a mai spus Birgitta Ohlsson.

Cerşetorii din România sunt însă un subiect electoral în Suedia care şi ea se pregăteşte de alegeri. Cum ei ţin de câteva luni bune prima pagină în presă, aceiaşi cerşetori ocupă un loc important în agenda politicienilor scandinavi.

Dacă la început atitudinea populaţiei în privinţa cerşetorilor a fost extrem de binevoitoare, acum ea se pare că este pe cale de a se transforma, fiindcă se aud din ce în ce mai multe voci critice la adresa celor care stau şi cerşesc pe trotuarele marilor oraşe, unde au avut loc chiar şi câteva incidente violente.

Însă toţi suedezii care apar public declara că problema cerşetorilor nu este a Suediei ci a României, aşa că ea trebuie rezolvată în ţara noastră. Pentru asta, suedezii acuză permanent guvernul de la Bucureşti că foloseşte doar o treime din fondurile europene alocate pentru asta şi se declară gata să ajute.

Ceea ce se pare că au şi început să facă propunând ca un grup de experţi ai Uniunii Europene să se instaleze la Bucureşti pentru a da o mână de ajutor la cheltuirea eficientă a fondurilor pe care U.E. le pune la dispoziţia României în acest scop.

Întrebată dacă scopul acestor demersuri este acela de a scăpa de romii cerşetori din Suedia, Birgitta Ohlsson a mai spus: ”În niciun caz. Libertatea de circulaţie este extrem de importantă şi trebuie respectată. Ea este valabilă şi în cazul cerşetorilor şi în cazul experţilor în medicină care vin aici din România.”

Oricum, suedezii se pare că nu sunt gata să renunţe fiindcă acelaşi ministru a declarat ca lupta cu inerţia românească va continua şi că acum se va adresa direct Comisiei Europene căreia îi va cere să facă presiuni suplimentare asupra României care trebuie să răspundă pentru proprii cetăţeni şi trebuie să ia măsuri penrtru că fondurile structurale să fie folosite aşa cum se cuvine.

 

corespondentul RFI la Stockholm, Constantin Drăgan
1789