Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce se tem românii de conflicte cu ruşii?

putin_rau.jpg

Sursa foto : Reuters

Majoritatea românilor privesc cu multă îngrijorare ceea ce se petrece dincolo de frontierele României cu Ucraina...Iată ce reiese dintr-un nou sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 1-7 mai 2014 pe un eşantion reprezentativ de 1.056 de persoane.

Concret, aproape 62 % dintre respondenţi se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de un eventual conflict armat în Ucraina. Din sondaj mai reiese că 45% dintre români cred că relaţiile dintre România şi Rusia vor rămâne la fel în următoarea perioadă şi doar o treime opinează că se vor înrăutăţi. .

La RFI Alin Ciupală, profesor în istorie la Universitatea Bucureşti, spune că teama de conflicte cu Rusia e alimentată de istoria ultimelor secole dar şi de lucruri concrete care ţin de actualitate. „Probabil că acest trecut condiţionează reacţiilor românilor de astăzi. Pe de altă parte, mă gândesc la faptul că viaţa de zi cu zi de astăzi, din România, nu le mai oferă românilor ocazia sau răgazul să fie cu adevărat atenţi la ce se întâmplă pe plan internaţional şi cred că acest sentiment de relativă îngrijorare se datorează de fapt şi unei neinformări. De asemenea, un rol cred că îl au şi declaraţiile politice ale unor politicieni de astăzi, uneori declaraţii mai puţin inspirate care mai mult crează panică decât să lămurească în privinţa evoluţiilor politice internaţionale”, explică la RFI istoricul Alin Ciupală.

Revenind la sondajul INSCOP, acesta mai arată că şase români din zece consideră că România este protejată în cazul unui conflict în regiune, ca urmare a faptului că se află sub umbrela NATO şi doar un sfert sunt de părărere că apartenenţa la Pactul Nord-Atlantic nu ne protejează. În acest context, din cercetare mai reiese că aproape jumătate dintre români sunt de acord cu creşterea cheltuielilor de la buget destinate armatei, în vreme ce 33% dintre respondenţi s-ar opune.